Logga in

Lördag 23 januari

Visdomständer

Visdomständerna kan finnas dolda i käkbenet. Så länge de ligger kvar där och inte orsakar några problem krävs ingen åtgärd. Finns det plats för dem kommer de oftast fram som de ska och fungerar alldeles utmärkt i bettet.

Visdomstanden är den tand som sitter längst bak i munnen. Den kommer vanligtvis fram när du är mellan 18 och 25 år, men det kan ibland dröja ytterligare flera år innan den visar sig. Det är inte säkert att alla visdomständer kommer fram. Vissa får bara en, andra får alla fyra. Några få får inga alls.
Visst händer det att visdomständer orsakar problem när de är på väg att komma fram. Om du får uttalad värk och svullnad - kontakta din tandläkare. Om du får upprepade besvär av dina visdomständer kan det på sikt vara klokast att ta bort dem. Det tar tid för visdomständerna att komma fram. Läget gör att de ofta är svåra att hålla rena. Tandköttet kan bli irriterat och någon gång svullna upp på grund av en bakterieinfektion. Då brukar det hjälpa om din tandläkare får spola och göra rent.

Att kunna hålla rent är A och O