Logga in

Tisdag 19 januari

Spottsten

Spottkörtlarna sitter ytligt i ansiktet och i munslemhinnan. Vanliga besvär från spottkörtlarna är svullnad som i typiska fall förvärras vid måltid. En svullnad i underkäkens spottkörtlar eller i öronspottkörteln kan bero på infektion och inflammation. Rekommenderad behandling blir i sådana fall salivstimulerande åtgärder (suga på syrlig karamell eller citron vid måltid samt att försiktigt massera över spottkörteln). Om besvären förvärras i form av ökad värk och feber kan man behöva behandla med antibiotika.

En annan orsak till svullnad i spottkörtlarna kan vara spottsten. Spottstenar bildas bl.a. pga. upprepade infektioner i spottkörteln. Stenar återfinns både i underkäksspottkörteln och i öronspottkörteln. Exakt var spottstenen finns avgörs med hjälp av skiktröntgen.

Behandling

Om spottstenen sitter i främre delen av utförsgången kan den opereras bort med hjälp av en liten kamera. Man tittar då in i utförsgången vilket kan göras med lokalbedövning på ÖNH-mottagningen eller i narkos på operationsavdelningen.
Om spottstenen är belägen i själva spottkörteln får man ta ställning till om en större operation är nödvändig.