Logga in

Onsdag 30 september

Parodontit (tandlossning)

Låter man bli att borsta tänderna bildas redan efter ett dygn sammanhängande plack längs tandköttskanten och mellan tänderna. Detta kan dock vara svårt att upptäcka med blotta ögat. Om inte placket på tänderna avlägsnas regelbundet utvecklas så småningom en gingivit (tandköttsinflammation). Detta märks tydligast på att tandköttet närmast tänderna svullnar och blir rödare till färgen. Ytan förändras, blir blank och tandköttets strama anslutning till tanden försvinner. Tandköttet kan dessutom bli ömt och blöda vid tandborstning.
Om tänderna rengörs noggrant minst en gång per dag läker inflammationen vanligen ut och tandköttet återfår sin ursprungliga blekrosa färg och form.

Obehandlad tandköttsinflammation kan utvecklas till (tandlossning). Som namnet antyder kan sjukdomen leda till att en eller flera tänder lossnar och går förlorade. Tandens fäste i form av rothinna och käkben bryts successivt ned och en bakteriefylld ficka bildas mellan tandkött och tandrot. Till en början skiljer sig inte symptomen synbart från de som uppträder vid en tandköttsinflammation. Senare uppstår tydligare tecken t.ex. att tänderna känns lösa eller flyttar på sig. Då har nedbrytningen ofta nått långt.

Vid undersökning hos tandläkare eller tandhygienist kan man upptäcka sjukdom genom att bl.a. mäta tandköttsfickornas djup med hjälp av en speciell s.k. fickmätningssond.

Tandlossning går att stoppa - om den behandlas i tid!

Behandlingen går i de flesta fall till på samma sätt som behandling av tandköttsinflammation, d.v.s. grundlig rengöring. Tandsten och bakterier som finns i tandköttsfickorna avlägsnas och patienten måste lära sig ordentlig tandrengöring.
Det kan i vissa fall bli nödvändigt med tandköttsoperation för att få bort bakteriebeläggningar i djupa tandköttsfickor. Inflammationen kan hävas och tandlossningssjukdomen stoppas, men det förlorade tandfästet återbildas inte.

Du bör tänka på:

- Noggrann daglig rengöring med tandborste samt tandstickor,mellanrumsborste eller tandtråd
- Var observant på eventuella blödningar vid tandrengöring
- Rök ej
- Gå regelbundet till tandläkare eller tandhygienist för undersökning och eventuell behandling