Logga in

Måndag 30 november

Snusare får skador på tandkött

17 september, 2008 av Behnam Malekzadeh

– Jag jobbade som sjuksköterska, och då var det några kollegor där som gått över till snus när rökrummen tagits bort. Och då var det någon som bjöd mig på en prilla och så snurrade det till och ronden blev roliga, säger Ylwa Svensson med ett skratt.

Hon blev fast och har snusat sedan dess. Och hon är inte ensam, på tio år har andelen kvinnliga snusare ökat med 200 procent – även om det fortfarande är vanligare bland män.

Tandköttet drar sig tillbaka
Men trots att snusning har setts som ett mer hälsosamt alternativ till rökning är det inte ofarligt att snusa. Det visar ny forskning från Jönköpings högskola och Karlstads universitet. I studien har man undersökt 600 snusare mellan 20 och 70 år under en 20-års period. Studien visar bland annat att även om snusare inte löper större risk för karies och tandlossning så skadas slemhinnorna fort.

– Dels beror skadorna på hur länge man har snusat och hur länge snusen har legat inne i munnen. Man kan se förhårdnader och slemhinnan kan bli lite veckad. Om det går riktigt långt kan det bli små sår. Tandköttet drar sig tillbaka och blottar rotytan. Den skadan går inte tillbaka även om man slutar. Däremot så återgår slemhinnan till ett normalt tillstånd, säger Margot Rolandsson, universitetslektor i oral hälsa

Lössnus värre
Hon avlivar också myten om att snusare skulle få bättre tänder på grund av att snuset dödar karies.

– Snusare har inte sämre kariesutveckling eller mindre tandlossning än icke-snusare, men det är inte bättre heller, säger hon.

Enligt Margot Rolandsson är det också tydligt att lössnus gav värre skador än portionssnus.

Image och prestationskrav
Tidigare har Margot Rolandsson studerat unga ishockeyspelare för att se varför de började snusa, och kom då fram till att det handlade om image, grupptryck och prestationsångest.

– Imagen att vara lite häftig, gemenskapen, men också prestationskrav var det jag fick fram i den här studien. Många ishockeyspelare lever ju under ett mentalt och fysiskt tryck där de ska prestera hela tiden. Efter sina prestationer satte de sig i omklädningsrum och la in prillan.

Ylwa Svensson håller med om att det kan handla om prestationer. Hon snusar mer när hon är stressad.

– När jag jobbar och något stort har hänt så snusar jag mer. När jag går hemma kan jag komma på mig själv att jag har glömt bort att snusa.

Källa: http://www.sr.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)