Logga in

Fredag 22 januari

Stora skillnader i tandvårdskostnader

15 september, 2008 av Behnam Malekzadeh

Den referenslista som ledande tandvårdsexperter tagit fram reglerar hur mycket staten är beredd att ge i maxersättning.Detta för behandlingar som ingår i den nya tandvårdsförsäkringen som trädde i kraft första juli i år. Men tandläkare får ta mer betalt än referenspriset om de vill, med då får patienten stå för den extra kostnaden. Och det är här det skiljer sig stort mellan var man befinner sig i landet. Enligt en kartläggning som Svenska Dagbladet gjort kostar till exempel ett helkäksimplantat på Gotland 40 000 kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som hos folktandvården i Uppsala, Västmanland och Jämtland, och 24 000 kronor över referenspriset. Jan Håkansson är övertandläkare på Försäkringskassan och har varit med och tagit fram referensprislistan. Han menar att det är fullt möjligt att utföra behandlingen efter dessa priser och tycker att patienter ska säga i från oftare.

– Patienterna ska ju ifrågasätta detta om det är så stora prisskillnader. Meningen är ju att patientens roll ska stärkas genom att referenspriset ska finns på kvittot. Är det så att det avviker för mycket ska patienterna kunna fråga och få ett vettigt svar, säger han.

Helena Hultnäs biträdande tandvårdssamordnare för Folktandvården på Gotland säger att man där har ett fast pris på sina behandlingar jämfört med andra landsting i landet som varierar sin prissättning. Den referenslista som ledande tandvårdsexperter tagit fram reglerar hur mycket staten är beredd att ge i maxersättning. Detta för behandlingar som ingår i den nya tandvårdsförsäkringen som trädde i kraft första juli i år.

– När det gäller det här med helkäksimplantat så utför inte vid den behandlingen inom allmäntandvården, det är vår specialistklinik som gör det och därför är det en specialisttaxa. Men jag antar att man har jämfört allmäntandvårdstaxor och då blir det också felaktiga bedömningar.

Chatrine Pålsson Ahlgren, som ansvarar för tandvårdfrågor hos kristdemokraterna, som drivit fram tandvårdsreformen tror att Folktandvården kommer att anpassa sig efter hur folk väljer. Hon framhåller Försäkringskassans portal på internet där man från årsskiftet kan jämföra priser hos olika tandläkare.

– Jag tror att det här är ett övergångsproblem som kommer att rättas till. Skiljer det så mycket i pris kommer människor att åka till andra orter för att få sin behandling utförd.

Källa: http://www.sr.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)