Logga in

Tisdag 1 december

Laga tänder dyrare än ministern lovade

13 september, 2008 av Behnam Malekzadeh

Har du problem med tuggtänderna, eller saknar någon, så är det inte alls säkert att tandvårdsförsäkringens högkostnadsskydd gäller fullt ut.
Om en tuggtand är så dålig att den måste dras ut kan en bro med kronor kosta dig över 20 000 kronor. Betydligt mer än en månadslön.
Det som socialminister Göran Hägglund inte berättade när han stolt presenterade sin reform var att det finns stora undantag.

Kommunalarbetaren har gått igenom vad Hägglund sagt i tal, riksdagsdebatt och pressmeddelanden innan reformen behandlades av riksdagen i våras.
Och hur hans departement sedan presenterade den för allmänheten i broschyren God tandvård till rimlig kostnad.
Budskapet är identiskt och entydigt:

"Ett skydd för kostnader för tandvårdstjänster införes. Skyddet innebär att kostnader mellan 3001-15000 kronor ersätts med 50 procent och kostnader över 15 000 kronor ersätts med 85 procent."

Ingenstans finns minsta antydan till att berätta om att det finns inskränkningar vad gäller närmare 40 procent av tänderna.
Om det inte räcker med enklare lagningar av de bakre tänderna så får du ställa upp med många tusenlappar själv. Eller så får du gå med dåliga eller inga tänder alls.
Bara att framställa och sätta dit en krona kan kosta 10 000 kronor.

Landstingsrådet Stig Nyman (kd) är ordförande för den nya nämnden som kommer att besluta om regler för ersättningsberättigad tandvård. Enligt honom kommer inskränkningarna i högkostnadsskyddet att bestå. Det är regeringen som bestämmer. För honom är de inga problem.
- Mina visdomständer drogs ut vid militärtjänsten och jag har klarat mig bra utan dem, säger han.

Men undantagen gäller inte bara tänderna längst bak, nummer 8. Försäkringskassans expert Roger Pettersson bekräftar att även 6 och 7 kan beröras. Det beror på vilken åtgärd som är aktuell.
Inte heller av Försäkringskassans hemsida, som vänder sig till allmänheten, framgår det klart att det finns de inskränkningar vi nu berättar om.

Informatör Peter Nygren medger inte att man gjort något fel. Han hänvisar till att det är Nämnden för statligt tandvårdsstöd som har informationsansvaret.
Men samtidigt säger han till Kommunalarbetaren:
- Vi håller med om att det kan vara för otydligt och för att undvika missförstånd kommer vi att skriva ut det tydligare att allt inte täcks av försäkringen.

Källa: http://www.ka.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)