Logga in

Fredag 22 januari

"Jag lever på fil och soppor"

11 september, 2008 av Behnam Malekzadeh

- Jag vill inte ha det dyraste. Jag vill bara kunna tugga min mat. Men att dra ut tänderna och få två lösgommar kostar uppemot 15 000 kronor, berättar kvinnan.
Hennes tandproblem började för några år sedan. När hon gick ner mycket i vikt, fick ta starka mediciner och ofta kräktes så frätte det på tänderna så att de började ramla ut. De som satt kvar blev så dåliga att de behövde dras ut. En kostnad på 4 000 kronor som hon själv har stått för.
- Jag betalade kontant och får leva därefter, berättar kvinnan.
Då fick hon matcheck av socialförvaltningen. Men båda de gånger hon ansökt om hjälp till tänder har hon fått avslag. I stället fick hon rådet att åka till Polen eller Estland, där det är billigare att gå till tandläkaren.
En politiker som hon kontaktade gav henne rådet att börja som telefonförsäljare och på arbetsförmedlingen fick hon rådet att spela psykiskt sjuk.
- Om jag spelade psyksjuk skulle jag nog kunna få hjälp genom socialen. Men det tänker jag inte göra. Jag vill vara ärlig och jag vill inte heller lura på folk saker som telefonförsäljare, säger kvinnan.
Beskedet hon får är att hennes förtidspension ligger 400 kronor över normen och det innebär att hon inte kan få ekonomisk hjälp. Trots att en tandläkare intygat att hon mår psykiskt dåligt utan tänder och även tappar i vikt.
- Det är ett helvete. Jag har blivit besviken så många gånger. Socialen hjälper så många andra och mig kan de inte hjälpa en enda gång. Inte ens med hälften av kostnaden, säger kvinnan.

Källa: http://www.barometern.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)