Logga in

Torsdag 28 januari

Jonas fick smärtor av munskölj

6 september, 2008 av Behnam Malekzadeh

Jonas Andreasson fick smärtor i tandhalsarna och sökte sig till sin tandläkare för att få hjälp.
Där fick han veta att det som låg bakom hans problem var det han själv trodde var bra för tänderna, nämligen hans användande av munskölj.

Borste är bäst

- Jag har använt munsköljet Listerine. Men min tandläkare berättade att det blir större och större problem av det medlet, då det skadar tändernas emalj.
- Man kan använda munskölj med fluor varje dag, till exempel flux, men inte Listerine. Det är för starka medel som förstör emaljen.
- Många skulle aldrig komma på idén att skölja munnen med drygt 20-procentig alkohol om den inte var snyggt förpackad och marknadsförd, säger tandläkaren Elisabeth Philip.

Bara vid infektion

Hon vänder sig mot principen att friska individer dagligen använder olika medel som kan påverka munnens naturliga bakterieflora.
- För de allra flesta är mekanisk rengöring fullt tillräckligt, inget går upp mot användningen av tandborste, tandtråd och mellanrumsborstar.
- Medlen kan dessutom vara en risk för alkoholberoende patienter.
- Eftersom munslemhinnan snabbt tar upp alkoholen kan det för en nykter alkoholist trigga i gång behovet av att dricka.
Hon säger att Listerine och liknande medel kan användas vid en infektion eller efter en mun-operation, men inte dagligen.

Vill ha snabba lösningar

- Allt fler vill ha snabba lösningar, men att avlägsna bakterier med borste och tandtråd är inte så svårt som reklamen för munsköljmedel vill få oss att tro, säger Elisabeth Philip.
- Min grundprincip är att stävja och vara uppmärksam på överbruk av bakteriepåverkande medel - antibiotika, för munhygien, diskmedel, rengöringsmedel - för att inte bidra till utvecklingen av resistenta bakterie-stammar.

Det används av miljoner människor
- Det finns inga negativa effekter med Listerine, säger Anna Bentinger, ansvarig för kontakter med tandvården på McNeil som tillverkar Listerine.
- Det har funnits i över 100 år och används av miljoner människor över hela världen. Hon säger att om man följer bruksanvisningen ska det inte ge några biverkningar.
- Det är ett komplement till tandborstning och tandtråd. Vi har en mycket väldokumenterat produkt
.

 Källa: http://www.kvp.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)