Logga in

Lördag 16 januari

Resultaten från tandborsten sprider sig

5 september, 2008 av Behnam Malekzadeh

Mellan år 2000 och 2005 ingick 804 barn från Rosengård i studien av Inger Wennhall som lades fram 12 juni i år. Innan studiens start hade 85 procent av treåringarna i Rosengård kariesskador till skillnad mot 30 procent av landets treåringar.

Genom det förebyggande programmet undveks ett tusental lagningar av tänder bland barnen i gruppen som ingick. Det innebar att de barn som i slutändan var tvungna att laga tänder blev färre och att de klarade av behandlingen bättre när de var något år äldre. Projektet har permanentats och barnen ska få kontakt med tandhälsovården redan vid ett och ett halvt års ålder framöver. Lokalerna där de har samlats under utbildningsträffarna, som kallas "Tandborsten", ska också införas i Södervärn och Hermodsdal.

Utbildningsmodellen är densamma som infördes under 70-talet i hela landet som har förbättrat svenskarnas tandhälsa. Studien har omfattat en socioekonomisk grupp i ett multikulturellt område där föräldrarna inte fanns i landet och deltog i folkbildningsvågen på 70-talet.

Källa: http://www.skanskan.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)