Logga in

Lördag 16 januari

Titan möter teknologi

1 september, 2008 av Behnam Malekzadeh

Det här är ett högriskprojekt, och även om flera av delägarna är erfarna entreprenörer vet de att det är mycket som ska klaffa. Hittills finns det 90 delägare, och bolaget har fått in 13 miljoner i aktiekapital.

- Börsintroduktion? Nej, jag tror inte det. Om vi lyckas så rullar det in lite pengar, varför ska vi då dela med oss av dem? säger Jan G Nilsson från Kivik.

Han är tillsammans med Anders Lindberg en av de största delägarna i Lindberg Implants AB, ett relativt nystartat företag som i somras flyttade från Minc i Malmö till motsvarigheten Krinova i Kristianstad.

- Jag bor i Åhus, det spelade stor roll i beslutet, säger Anders Lindberg.

Det är inte första gången han jobbar i Kristianstad. På 1980-talet var han med och tog fram en ny typ av tandimplantat i titan och bildade företaget Cresco-Ti.
Nu är han tillbaka. Med delvis nya idéer.

Åtta patent

Det nya företaget ska tillverka implantat, skruvar och tandbryggor. Till betydligt lägre priser än det som redan finns på marknaden.

- En titanskruv görs i en automatstyrd svarv och skickas iväg för sterilisering. Det finns ingen anledning till att en sådan produkt ska vara så dyr, säger han.

Företaget har en industri i Malmö som just svarvar titanprylar till olika dentalsystem.

- I princip finns det två implantatsystem på marknaden; Brånemark och Straumann. Sedan är det bara varianter och kopior av dessa. Då behöver det inte vara så dyrt som det är i dag.

Själva har de förbättrat skruvarna med olika tekniker och lagt in om inte mindre än åtta patentansökningar. Det handlar bland annat om att kunna täta skruvar i munnen helt, och ha spår i skruvarna så att vätska i käken kan tränga ut.

EBM-maskin

En helt annan teknik är den de nu inför i Kristianstad. Där står en av Europas första kommersiella EBM-maskiner. Electronic Beam Melting är ett system som vidareutvecklats av Arcam i Göteborg, och går ut på att en elektronstråle kan svetsa ihop ytterst små metallfragment, metallpulver.

- Strålen rör sig med över 27 000 kilometer i sekunden och är ytterst exakt. Den kan göra hål på storlekar ner till några nanometer. Det gör att man kan få precisa modeller, säger Jan Nilsson.

Till tvivlaren säger han att sådana elektronstrålar från början är vanliga - de finns i varenda tjock-tv.

Det går också att jämföra maskinen med en kopiator som gör en 3d-modell, med bara en digital ritning som underlag. Genom att svetsa ihop metallpulver fås en stark, homogen produkt.

3d-scanning

- Normalt tar man en bit metall och fräser bort 90 procent av materialet. Här kan vi istället utnyttja 98 procent av materialet. Det förbilligar.

En annan anledning är att mycket av det manuella hantverket med exempelvis tandbroar som gjuts och nästan handtillverkas försvinner med deras teknik. En 3d-scanning av en avbild läses in i datorn och en exakt motsvarighet kan tillverkas.

- När vi gör tandbryggor i den här tekniken gör vi det i kobolt-krom, som är mer vridstyvt än titan. Men vi planerar för ännu en maskin i Kristianstad, som då kan jobba med titan.

Kapaciteten bör kunna bli 120 bryggor om dygnet, och med den volymen ska de få upp försäljning och lönsamhet. Inte minst till utvecklingsländer.

- Där finns en snabbt växande medelklass, många med dåliga tänder men som vill ha det bättre. Där tror vi på att kunna gå in med låga priser och hög kvalitet och erbjuda vettiga produkter.

- Som tandläkare vill man gärna se att man kan hjälpa många. Och med höjd livskvalitet och livslängd blir efterfrågan på tandstatus allt högre, säger Lindberg.

Källa: http://www.kristianstadsbladet.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)