Logga in

Lördag 16 januari

LFN blir TLV

1 september, 2008 av Behnam Malekzadeh

– I vårt arbete med subvention av läkemedel har vi som ledstjärna att få ut så mycket hälsa som möjligt för varje skattekrona som satsas. Samma princip ska gälla för subvention av tandvård. Det innebär till exempel att en behandling inte ska subventioneras om det finns en likvärdig till ett lägre pris, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på TLV.

TLV:s uppdrag är bland annat att besluta om vilka tandvårdsbehandlingar som ska ingå i det statliga tandvårdsstödet. TLV ska också besluta om den referensprislista som utgör grunden för beräkningen av statens subvention. Referensprislistan kan också användas av patienten för att jämföra med de priser olika tandläkare tar.

– Tandvård som gör att patienten slipper smärta och sjukdomar ska subventioneras, liksom tandvård som ger patienten förmåga att äta, tugga och tala utan större hinder. I valet mellan likartade behandlingar subventioneras den billigaste behandlingen, säger Ann-Christin Tauberman.

I samband med tandvårdsreformen avsätter staten 6 miljarder varje år till tandvård. Det är dubbelt så mycket som tidigare. Läkemedel subventionerades med nästan 20 miljarder 2007.

Källa: http://www.lfn.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)