Logga in

Fredag 27 november

Socialnämnden vill inte betala dyr tandvård

22 augusti, 2008 av Behnam Malekzadeh

Trots att mannen fått rätt i länsrätten väljer nämnden att gå vidare och överklaga till kammarrätten.

– Det här är en svår fråga. Ska våra skattepengar gå till såna dyra behandlingar eller inte? Samtidigt måste vi se till att alla har rätt till ett drägligt liv, säger Monica Andersson, s, ordförande i socialnämnden.
   Den 50-åriga Norabon har varit tandlös i drygt fyra år. Han har fått ett par olika tandproteser utprovade, men de har inte fungerat. Mannen anger i sin ansökan om ekonomiskt bidrag till tandimplantat att han försöker få ordning på sin tillvaro efter ett liv med drogmissbruk och kriminalitet. Men tandlösheten hämmar honom, både i sociala sammanhang och i hans försök att skaffa sig en sysselsättning. Han kan heller inte tugga mat och får därför inte i sig tillräckligt med näring.
   Av socialsekreterarens utredning framgår att nya tänder skulle göra att mannen mår bättre både fysiskt och psykiskt, vilket anses vara en förutsättning för att han ska kunna ta tag i övriga problem. Mannens tandläkare gör, enligt utredningen, bedömningen att en tandprotes inte kommer att kunna fungera utan att implantat är enda lösningen.
   Utredningen bifaller 50-åringens ansökan. Men socialnämnden går emot utredningen och säger nej till bidraget. Behandlingen anses vara för dyr. Eftersom nämnden inte bedömer behandlingen som akut vill den ha en djupare utredning med utlåtande från ytterligare en tandläkare.
   Mannen har överklagat nämndens beslut och fått rätt i länsrätten. Rätten hänvisar till socialstyrelsens allmänna råd där socialnämnden rekommenderas att följa behandlande tandläkarens val av åtgärd och lita på vad denna bedömer som nödvändigt. Tillsammans med vad som sammantaget framkommit om insatser och behov i ärendet anser länsrätten att Norabon är i behov av implantat för att uppnå skälig levnadsnivå och att socialnämnden ska bistå honom med detta.
   Det är i frågan om vad som ingår i begreppet skälig levnadsnivå som meningarna går isär.
– Jag kan inte uttala mig i det specifika ärendet men nämnden vill generellt ha prövat om den här sortens dyra behandlingar ska ingå i rätten till bistånd, säger Monica Andersson.
   Socialnämnden har överklagat till kammarrätten. I sitt överklagande skriver nämnden att den vill ha en mer omfattande utredning med en andra tandläkarbedömning och en kostnadsberäkning utifrån nya tandvårdsreformen. Nämnden vill också titta mer på mannens egna förutsättningar att finansiera hela eller delar av tandvårdskostnaderna.
   50-åringen ombud i kammarrätten, hans kontaktperson sedan många år tycker att det är skamligt att socialnämnden sätter sig över både de egna tjänstemännens utredningar och länsrättens dom.
– Politikerna borde ta ansvar och hjälpa honom till den vård han har rätt till, säger han.
   Monica Andersson håller med om att det inte hör till vanligheterna att nämnden går emot tjänstemännens förslag.
– Men det är vi som är ytterst ansvariga för ekonomin, säger hon.

 

Källa: http://www.na.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)