Logga in

Fredag 22 januari

Reform skapar kaos hos tandläkarna

20 augusti, 2008 av Behnam Malekzadeh

Om jag uttrycker mig milt kan jag säga att det råder en stor frustration bland oss privattandläkare i Norrköping, säger tandläkare Frida Nordh. Vi är oerhört kritiska till hur den här reformen har sjösatts och vi har återkommande problem att koppla upp oss mot Försäkringskassans datasystem.

Datakrånglet var den viktigaste programpunkten när privattandläkarföreningen hade möte
i Norrköping på måndagen. Privattandläkarna upplever dagligen hur den nya reformen orsakar dem merarbete.

Oklart för patienten
- Tandläkarna har inför reformen fått investera
i nya datajournalsystem och det kostar oss både tid och pengar att försöka få allt att fungera sedan reformen infördes, säger Frida Nordh. Vi har stora krav på oss från Försäkringskassan men upplever inte att deras ansvar mot oss är lika stort.

När en patient varit på behandling ska uppgifterna matas in direkt till Försäkringskassan. Uppgifter om högkostnadsskydd och olika behandlingar lagras, bearbetas och godkänns och det är först när Försäkringskassan tagit emot och bekräftat uppgifterna som tandläkaren vet vad patienten ska betala.

Svårt få prisbesked
Tandläkaren ska få ersättning för behandlingen inom två veckor men detta har dragit ut på tiden och just nu får många tandläkare ta lediga kvällar för att klara av allt strul runt sina administrativa rutiner. Och patienter har i vissa fall haft svårt att få besked om vad deras behandling kommer att kosta medan de sitter i tandläkarstolen.

Måste få en lösning
- De här problemen diskuteras just nu på central nivå och vi hoppas naturligtvis att det snart ska bli bättre, säger Frida Nordh. Så här orkar varken privattandläkare eller Folktandvård ha det.

 

Källa: http://www.nt.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)