Logga in

Torsdag 28 januari

Rullande tandvård kan bli ny nisch

20 augusti, 2008 av Behnam Malekzadeh

– Det är både ett unikt och ett stort projekt som sysselsätter en mindre grupp anställda de närmaste fem-sex veckorna, säger Thomas Michelsberg.
Han leder Eurolans i Backaryd.
Stommen i bygget är ett chassi från Volkswagen med så kallade pygméhjul eller minihjul om man så vlll för att underlätta framtagandet av ett så slätt golv som möjligt. Och med en komplett utrustning ska bilen kunna matcha en ordinär tandvårdsklinik inom Folktandvårdens lokaler.
Folktandvården i Växjö tänker låta den mobila tandvårdskliniken snurra runt mellan kommunens landsbygdsskolor.
Anställda i Backaryd bygger fordonet, inreder det och monterar all utrustning.
– Vi har ju rutin på att bygga fordon för tuffa uppdrag. Ambulanser, räddnings- och säkerhetsfordon och polisbilar. Så kallade blåljusfordon, men det här är ett lite annorlunda projekt, förklarar Thomas Michelsberg.
Inom några veckor ska stora delar av tandvårdsutrustningen vara på plats.
Och plats för tandvård kommer inte att saknas. Fordonet blir sju meter långt och 2,40 meter brett.
– I dagsläget är det två anställda som arbetar med att bygga fordonet, men inom kort kopplas fler in på bygget.
Intresset för specialbygget i Backaryd är redan nu stort. Flera andra landsting har kontaktat Eurolans och när den mobila tandvårdskliniken har levererats till Folktandvården i Växjö följer en utvärdering av affärsmöjligheterna. Såväl gällande försäljning inom landet som export.
Björn Urbanusson utesluter inte export av rullande mobila tandvårdskliniker till länder med god tillväxt i Afrika och Asien.
– Tandvård på hjul är visserligen ingen nyhet i de här världsdelarna, men i takt att tillväxten ökar växer intresset för moderna och ändamålsenliga fordon och ny teknik inom området. Här kan finnas möjligheter, samtidigt som förfrågningar från flera landsting kan bana väg för en inhemsk försäljning, säger Urbanusson.

Källa: http://www.sydostran.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)