Logga in

Fredag 22 januari

Folktandvården säger nej till patienter

13 augusti, 2008 av Behnam Malekzadeh

- Av utrymmesskäl tar vi inte emot nya patienter. I första hand hjälper vi dem som redan går hos oss, säger hon.
Klinikchefen och tandläkaren Ann-Kristin Fagerman förklarar att orsakerna till en lång kölista även kan ha andra orsaker; dels har Östersund färre kliniker än tidigare, dels finns en åldrande befolkning som har ett stort behov av tandvård.
Folktandvårdens mottagning på Allégatan delar klinik med mottagningen i Odensala. Tillsammans har de ungefär 11 000 patienter. I mån av möjlighet avlastar Odensala Allégatans tillströmning av nya patienter. Tanken är att mottagningarna senast år 2011 ska slås ihop och flytta till gemensamma lokaler på gamla ATS-området i Östersund.
- Det ser vi verkligen fram emot. Vi har fyra mottagningsrum på Allégatan vilket innebär att vi inte har plats för fler tandläkare, förklarar tandsköterskan Ann-Christine Ericsson.
Hon berättar att vid akuta fall hänvisas nya patienter till den klinik i länet som veckovis har jour. I övrigt råder de patienterna att kolla runt bland flera tandvårdsmottagningar både inom folktandvården och bland privata tandläkare.
- Det klassiska är ju att människor väntar in i det sista med att boka en tid för tandvård. Vi informerar om läget men vi kan inte säga när vi kommer att kunna ta emot de nya som ringer. Jag upplever att de allra flesta är förstående, säger Ann-Christine Ericsson.
Ann-Kristin Fagerman berättar att många människor ringer återbud i sista stund eller uteblir från sitt besök hos tandläkaren.
- Det bästa är att gå när man har tid bokad eftersom vi inte har möjlighet att ringa in en ny patient med så kort varsel, säger hon.

Källa: http://www.op.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)