Logga in

Fredag 27 november

En eländig reform

12 augusti, 2008 av Behnam Malekzadeh

Från 1 juli har får varje patient en tandvårdscheck av försäkringskassan. Mellan 20 och 29 år är bidraget 300 kronor per år, därefter 150 fram till 74-årsdagen. Sedan 300 kronor om året igen.

Dessutom finns ett högkostnadsskydd som träder i kraft när man inom loppet av ett år kommit upp i tandvårdskostnader på mer än 3 000 kronor.

Hela systemet bygger på datakommunikation med försäkringskassan. Den fungerade bra i början, men nu är det betydligt sämre.

- Enligt försäkringskassan skall det bara ta två sekunder att få svar från Försäkringskassan på exempelvis vad en behandling kostar, säger Anders Wikander. För närvarande tar det betydligt längre tid än så. Försäkringskassan har betydande inkörningsproblem.

- Det här innebär att tandläkarna måste arbeta på ett annat sätt. Medan man väntar på att datasystemet skall svara får man varva men lagning av tänder.

Stefan Näsman som representerar privattandläkarna i Västernorrland har fortfarande semester. Men han har följt debatten om tandvårdsreformen på tandläkarnas interna sidor.

Källa: http://www.svt.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)