Logga in

Fredag 22 januari

Alla tänder inte lika mycket värda

7 augusti, 2008 av Behnam Malekzadeh

För kindtänder och visdomständer betalas inget stöd ut om du vill ha implantat, en brygga eller en stifttand.
• Behöver man inte sina innersta tänder?
- Det är klart att man behöver dem, men Försäkringskassan anser att man klarar sig med de andra, säger Katja Edling, privattandläkare i Östersund.
Hon är en av få tandläkare i tjänst just nu, de privata tandläkarna hänvisar vid akuta fall till folktandvårdens jour.
Jobbet blir extra stressigt av de nya reglerna, på flera tandläkarmottagningar håller man på att göra om sina datorsystem för att kunna rapportera alla behandlingar.
Katja Edling tycker dock inte att omställningen har inneburit några problem än så länge:
- Det går bra, man måste läsa in sig på regelverket bara, säger hon.
Med de nya reglerna kan det bli svårare för tandläkarna att ge exakta kostnadsförslag. Alla kostnader som är ersättningsberättigade måste i efterhand godkännas av Försäkringskassan. Tandläkarna måste därför noga dokumentera tänderna för att få göra en behandling som patienten sedan kan få rabatt på.
- Det kan bli svårare att göra exakta kostnadsberäkningar. Man kan inte heller gå ifrån när patienten sitter i stolen och ringa till Försäkringskassan, alla tandläkare i Sverige ringer dit nu och det är 60 minuters väntetid, säger Katja Edling.
Grundidén med det nya stödet är att ge patienterna ett skydd mot höga kostnader och det välkomnas av branschorganisationen Privattandläkarna.
- Det här är en stor förändring för alla. Att det ger ett skydd mot höga kostnader är väldigt viktigt, nu gäller det alla, inte bara de över 65 och även andra kostnader än protetik, säger Dan Nilsson, sakkunnig pressekreterare.

Källa: http://www.op.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)