Logga in

Lördag 16 januari

Nu har stormen bedarrat

4 augusti, 2008 av Behnam Malekzadeh

Vd Nobel Biocare Sverige AB, Harrieth Sundaeus, medger att kritiken har påverkat implantaten NobelDirects och NobelPerfects anseende och försäljning negativt i Sverige. Men det värsta är inte den pr-mässiga skadan.

–Debatten har smittat av sig på ­implantat i allmänhet i Sverige. Det är en nackdel både för oss och för ­andra spelare på marknaden. Men det är också en nackdel för patienter som på grund av obefogad oro för ­implantat går miste om en behandlingsmetod som ger livskvalitet.

Både Direct och Perfect är nischprodukter och inte tänkta som några storsäljare. För ett implantatbolag handlar det om att hela tiden ­utveckla nya produkter och metoder som kan underlätta tandläkarnas arbete.

Nobel Active, lanserat i maj, ger nytt hopp för patienter som tidigare inte kunde få implantat på grund av att tandbenet saknas eller är dåligt.

På senare tid har den globala finans­oron spillt över på bolaget, med kurspress som följd. Nobel Biocare har cirka en tredjedel av totalförsäljningen i Nordamerika. Rapporten för årets första kvartal innehöll även försäljningsbesvikelser på Europamarknaden.

Under det nya millenniets första år gjorde däremot bolaget sina aktie­ägare glada. Kursen sköt fart, påeldad av Heliane Canepa som blev koncernchef för snart sju år sedan. När hon satte sig i chefsstolen i Göteborg såg koncernen annorlunda ut, med säte i Sverige. Heliane Canepa blev inte bara koncernchef utan även ­Sverigechef.

Den storrökande schweiziska stor­aktieägaren, som även var en fanatisk frisksportare, har nu för gott lämnat kontorshuset öster om Heden – och även operativt lämnat koncernen. Harrieth Sundaeus ser få likheter mellan henne och den färgsprakande Heliane Canepa.

–Jag är nog en typisk svensk. Blir inte så ofta arg. Jag pekar inte med hela handen utan vill förankra beslut tillsammans med medarbetare.

 

Källa: http://www.e24.se/branscher/lakemedelbiotech/artikel_610525.e24

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)