Logga in

Torsdag 21 januari

Botade patienters käkledsbesvär

2 augusti, 2008 av Behnam Malekzadeh

1934 tog hon tandläkarexamen. Och två år senare gifte hon sig med Nils Eriksson. Paret flyttade till Umeå där maken blev rektor för läroverket.
Redan 1945 började makarna föra fram idén om ett norrländskt universitet. Det startade med en aktion för att få till stånd ett vetenskapligt bibliotek i Umeå.
Samtidigt som Ingrid Brynolf arbetade som tandläkare hann hon också med att sitta i Umeå stadsfullmäktige och vara vice ordförande för Yrkeskvinnors klubb.

Efter att ha fått en tjänst vid Malmö nyinrättade tandläkarhögskola som chef för dess avdelning för oral diagnostik, studerade hon medicin och blev med lic 1957.
Tio år senare disputerade hon på ett arbete där hon med röntgenanalys diagnostiserade inflammatoriska förändringar i munnen.
Ingrid Brynolf studerade också patienter med smärttillstånd, speciellt huvudvärk, som ansågs kunna ha samband med bettförhållanden och så kallad käkledsbesvär.
Hon fann god och långvarig effekt på dessa patienter med en speciell form av fysioterapi, den så kallade Mensendieckgymnastiken.

Källa: http://www.sydsvenskan.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)