Logga in

Torsdag 28 januari

Tandreform kan ge högre kostnad

23 juli, 2008 av Behnam Malekzadeh

I alla fall för dom 80 procent svenskar som bara gör en årlig undersökning. Det fick Sofie Johansson från Varberg erfara.

Från och med första juli så gäller dom nya reglerna. Då fick Sveriges tandläkare ett nytt system att jobba efter. Det finns numera nationella bestämmelser för vilka behandlingar som ingår i en viss undersökning och referenspriser att förhålla sig till.

Det blir alltså billigare för dom som har riktigt dyra tandläkarbesök. Kostnader över 3.000 kronor subventioneras med 50 procent och kostnader över 15.000 kronor med 85 procent. För övriga gäller 300 kr i rabatt per år om man är 20-29 år eller äldre än 74 och 150 kr om man är 30-74 år. Men samtidigt som rabatten infördes togs bidraget från försäkringskassan bort som alla fick automatiskt tidigare. Och i vissa fall var den tidigare subventionen högre än vad rabatten. Att gå till tandläkaren idag blir därför precis lika dyrt eller till och med dyrare alla fall för 80 procent av svenskarna - så länge du inte kommer upp i 3000 kronor.

 

Källa: http://www.svt.se

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)