Logga in

Fredag 22 januari

Tandläkare missnöjda med reform

20 juli, 2008 av Behnam Malekzadeh

– Vi sitter på kvällarna med våra pärmar och försöker knappa in fyrsiffriga åtgärdskoder som ska kombineras på ett visst sätt. Vi har suttit till kvart över tio vissa kvällar, säger tandläkare Christina Fieber som är egenföretagare i Stockholm.

Den första juli infördes den nya tandvårdsreformen, som ska locka särskilt de unga att ta hand om sina tänder i ett tidigare skede. Personer mellan 20 och 30 år och äldre över 75 år får en tandvårdscheck värd 600 kronor vartannat år. För personer mellan 30 och 75 gäller halva beloppet.

Nytt är också att Försäkringskassan inte längre gör någon förhandsprövning av behandlingen, utan subventionen godkänns av tandläkaren, vilket kan göra att tandläkaren hamnar i kläm när subventionen granskas i efterhand, säger Kenth Nilsson, ordförande för den fackliga organisationen Tjänstetandläkarna.

– Om det är så att man gör fel så kommer man inte att få någon ersättning i från Försäkringskassan och tandläkaren, vårdgivaren, får inte kräva tillbaka de här pengarna från patienten, utan då får vårdgivaren stå för hela kostnaden själv.

Kenth Nilsson tror inte heller att kunderna gynnas av tandvårdsreformen.

– Tittar man utifrån vad regeringen sagt i propositionen är det ungefär tio procent av patienterna som kommer att tjäna på reformen. Resten är i princip förlorare.

Reformens vinnare är de som behöver de dyraste behandlingarna. För kostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor betalar kunden hälften, efter det 15 procent. Samtidigt ökar konsumentens ansvar att jämföra tandläkarpriser. Subventionen beviljas nämligen inte på priset som tandläkaren tar, utan på ett så kallat referenspris som Försäkringskassan satt för varje enskild behandling.

För att göra det enklare att jämföra kostnader hos olika tandläkare ska Försäkringskassan ta fram en jämförelsetjänst på internet. Tandläkare Christina Fieber ger inte mycket för referenspriserna.

– Det är inget referenspris. Det har ingenting med våra reella priser att göra.

Källa: http://www.sr.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)