Logga in

Lördag 16 januari

Tänderna på skärmbild

16 juli, 2008 av Behnam Malekzadeh

Folktandvårdens klinik i Skärblacka digitaliserade bilderna i juni och dessförinnan har samma sak skett i Åby och på klinikerna Sparven och Druvan i Norrköping. Där behöver medarbetarna inte längre gå och framkalla bilder i mörkrummet. För patienten går det till på samma sätt att ta bilden, men den nya sensorn som sätts in i munnen medför en kortare strålningstid.

När bilden är tagen kan den direkt visas stort på skärmen bredvid patienten, i stället för den lilla framkallade bilden som det tog ungefär fem minuter att få fram.

– Vi kan pedagogiskt förklara hur det ser ut i munnen och patienten kan bättre förstå vad vi gör och förstå hur de ska sköta sina tänder, säger Mats Svensson, tandläkare och chef för klinikerna i Åby och Skärblacka.

Han tycker att införandet har gått bra på båda ställena och ser fördelar med att ha bilderna tillgängliga i datorn. Patientjournalerna datoriserades redan år 2002 då systemet Effica infördes. Den nya tandvårdsförsäkringen som började gälla 1 juli, ställer krav på ökad dokumentation.

– För patienterna innebär det en ökad trygghet när bilderna finns tillgängliga i journalen, inga bilder behöver skickas och riskera att komma bort.

Källa: http://www.lio.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)