Logga in

Måndag 30 november

Reform svår att begripa

9 juli, 2008 av Behnam Malekzadeh

Den första juli kom regeringens nya tandvårdsreform som ­innebär att ett skydd för höga tandvårdskostnader införs samt att personer över 20 år numera får en så kallad tandvårdscheck, ett allmänt tandvårdsbidrag.
I Karlskoga har varken de ­privata tandläkarna eller folktandvården märkt av någon ­anhopning av tandläkarbesök trots att man på många håll i ­landet befarade att människor väntade med att göra ingrepp tills högkostnadsskyddet infördes. Däremot har frågorna varit många.                                                                           

Längre tid vid undersökningar
- Det är väldigt många som har frågat vad det kommer att innebära och om det blir billigare att vänta med olika insatser. Vi märker att det tar mer tid vid undersökningstillfället. Vi har in i det sista haft svårt att svara på frågor eftersom vi inte själva riktigt vetat hur referenspriset och vår egen taxa, som beslutades av landstingsfullmäktige den 16 juni, skulle ligga. Dessa avgör nämligen ersättningsnivån, ­berättar Folktandvårdens områdeschef Britt-Marie Sandberg.

Kan finnas mörkertal
Man utesluter inte att det kan bli något fler patienter i höst.
- Det är möjligt att det finns ett mörkertal. Många har ­kanske gjort avvägningen själv hemma utan att ringa och rådgöra med oss. Det återstår att se efter semestern. Visst har vi hört en del patienter under våren säga att de hellre vill vänta till hösten med undersökning eller åtgärd för att se hur reformen slår ut, säger Britt-Marie Sandberg.

En av de som ännu inte riktigt fått klart för sig om det blir bättre eller sämre med den nya ­tandförsäkringen är Maj Falk som har guldbrygga och som förlorat en av kindtänderna.
- Jag har läst i referensprislistan men blir inte mycket klokare. Nu ska jag ju bara på en undersökning. Men vad de ska göra sedan för åtgärd får jag se. Man kan ju inte göra så mycket åt saken, säger hon.
Maj Falk får med den nya tandvårdsförsäkringen ett allmänt bidrag på 300 kronor för ­undersökningen.
I det tidigare systemet låg ­statens tillskott på 106 kronor för en undersökning.

 

Källa: http://www.na.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)