Logga in

Måndag 13 juli

Gamla får inte den tandvård de har rätt till

20 november, 2013 av Behnam Malekzadeh

Gamla får inte den tandvård de har rätt till

 Trots att dålig munhygien kan leda till dödliga sjukdomar för gamla och sjuka människor får många av dem som bor kvar i eget boende ingen kontroll av sina tänder. Det företag landstinget anlitat för uppdraget har under ett år bara undersökt fyra procent av dem som har rätt till det. Ulf Söderström, tandvårdsstrateg på Folktandvården, säger att det innebär stora risker när munhälsan hos gamla och sjuka människor inte kontrolleras.

– Det här är en svag grupp som är i väldigt stort behov av att man verkligen stödjer och hjälper. För att kunna åtgärda skadorna medan de fortfarande är möjliga att åtgärda - medan man ännu inte blivit så sjuklig att man inte klarar av en tandvårdsbehandling.

Oral care är företaget som ska söka upp gamla och sjuka i kustkommunerna och kontrollera deras munnar. 2011 var det bara fyra procent av dem som skulle ha en kontroll som verkligen fick det. Förra året var en liten förbättring, men 90 procent blev ändå utan sin munhälsobedömning.

Det kan jämföras med Folktandvården som har hand om inlandet där i stort sett alla fått sin munhälsobedömning genomförd.

Av de som har undersökts har omkring 80 procent dålig munhygien.

Oral Care vill inte ställa upp på en bandad intervju om varför de gjort så få undersökningar i hemmen, men svarar på våra frågor via mejl. Operativa chefen Matts Tannerfeldt skriver att i Skellefteå är problemet att det inte gått att lösa vem som ska betala den extra kostnaden för den hemtjänstpersonal som ska följa med tandhygienisten. Och i Umeå har Oral Care inte fått veta vilken hemtjänst brukaren tillhör.

Dessutom tycker företaget att statistiken är missvisande eftersom en del av dem som tackat ja till munhälsobedömning senare ändrar sig och avbokar, och då räknas det som en icke genomförd munhälsobedömning.  

Från och med årsskiftet kommer Folktandvården att ta över munhälsobedömningarna i hela länet. Landstinget har sagt upp avtalet med Oral Care på grund av att företaget nått fram till så få.

Källa:www.sverigesradio.se

 

Etiketter:tandvård

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)