Logga in

Måndag 13 juli

Lingual ortodonti – eftertraktad men kostsam

21 augusti, 2013 av Behnam Malekzadeh

Lingual ortodonti – eftertraktad men kostsam

Allt fler efterfrågar ortodontibehandling, och gärna en diskret lösning. Den linguala ortodontin är på frammarsch, men bara för den som är beredd att lägga upp en rejäl slant för ett vackert leende.

Under de senaste åren har den linguala tekniken utvecklats. Men det är främst i Stockholm och Göteborg som de osynliga bågfästena och bågarna sätts in. I framtiden kommer troligtvis tekniken att spridas, men den är beroende av köpstarka patienter och god tillgång på specialister.

Vid Eastmaninstitutet i Stockholm har övertandläkare Nadjwan Abbu märkt ett allt större intresse från patienter, både unga och vuxna, för ortodontibehandling. De flesta väljer traditionell behandling, men estetiken under behandlingstiden är också viktig och allt fler är beredda att betala för en ”osynlig” konstruktion.

– Jag har totalt 350-400 patienter under behandling. Omkring 60 av dessa har valt den linguala tekniken. Cirka 90 procent av dem betalar hela behandlingen själva medan tio procent får grundbehandlingen betald via landstinget, berättar han.

Förutom kostnaden för grundbehandlingen får patienterna punga ut med cirka 23 000 kronor för en lingual konstruktion i en käke, för två blir priset omkring 36 000 kronor.
Nadjwan Abbu håller med om att det är en kostsam teknik.

– Tekniken innebär mer planering och längre stoltid än traditionell teknik, men det finns de som anser att det är värt att betala för en konstruktion som inte syns, säger han.

Källa: tandlakartidningen.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)