Logga in

Torsdag 9 juli

Svart på vitt om whiteningeffekter

13 november, 2012 av Behnam Malekzadeh

Svart på vitt om whiteningeffekter

Att tandvårdsprodukter med whiteningeffekt ska ge vitare tänder antar man, men effekterna av mycket tuggande är kanske inte vad man tänker sig.

Naturligt vita tänder vill de flesta ha och whiteningeffekt har blivit ett begrepp som förknippas med tandvårdsprodukter. Men effekterna av tandskölj, tandkräm och tuggummi med whiteningeffekt är inte riktigt vad man tänker sig.

Vilseledande begrepp
- Bara namnet är vilseledande. Whitening uppfattar i alla fall jag som att tänderna skulle bli vitare, att tändernas nyans skulle ändras men det gör de inte, säger Dowen Birkhed som är professor och övertandläkare vid Göteborgs universitet.

Att tugga tuggummi med whiteningeffekt ger troligen inte vitare tänder och enligt professorn finns det också många studier som visar att tuggummin inte rengör. Däremot har de en annan god effekt; tuggummituggande ökar och neutraliserar saliven vilket är bra efter att man ätit.

- Tuggummi gör inte rent, men det gör däremot tandkräm och tandborste, säger han.

 

Bevisad effekt
Tuggummitillverkaren Wrigley vill inte ställa upp och berätta på vilket sätt deras tuggummi skulle få tänderna att vitna. Men Mondelez som tillverkar tuggumit V6 förklarar:

- Det finns två sätt som det här tuggummit fungerar på. Dels mekaniskt och dels kemiskt genom den aktiva ingrediensen natriumstearat, säger kommunikationsdirektör Annica Johansson.

Och enligt henne finns det bevis för att tuggummi skulle kunna ge effekt.

- Vi har gjort två kliniska studier på detta från 2002 och 2003 som visar att det finns en signifikant bevisad effekt av att använda det här tuggummit över ett antal veckor. Om man tuggar det fyra gånger om dagen, sägen Annica Johansson.

 

Mycket tugg kan ge vitt
Mondelez hävdar alltså att om du tuggar whiteningtuggummi 4 x 20 minuter per dag får du vitare tänder. Under ett år motsvarar det nästan fyra veckor. Om man räknar med att man tar ett nytt tuggummi vid varje tillfälle förbrukar man 1460 stycken under året. På förpackningarna varnas det också för att överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt.

Källa:svt.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)