Logga in

Fredag 22 januari

Ingen rusning till tandläkaren trots billigare priser

30 juni, 2008 av Behnam Malekzadeh

Från och med i morgon får alla som är i åldrarna 20-29 år eller över 75 år 600 kronor i tandvårdsbidrag vartannat år. För personer i övriga åldrar är bidraget 300 kronor vartannat år. Med den nya reformen införs också ett nytt högkostnadsskydd. Patienter som betalar mellan 3 001 och 15 000 kronor för tandvård ersätts med 50 procent. Kostnader över 15 000 kronor ersätts med 85 procent.

Men patienterna i Gävle verkar inte ha fått upp ögonen för den nya reformen. Då GD ringde till Folktandvården för att boka tid i dag blev vi erbjudna en tid redan tills i morgon. Desto svårare var det att få en tid bland de privata tandläkarna. Först i slutet av augusti kunde vi komma för en undersökning.

– Men det beror inte på den nya tandvårdsreformen, vi har alltid mycket att göra under semestertiderna, säger tandläkare Karl-Erik Skoog på kliniken Karlsson och Skoog på Drottninggatan.

Enligt honom kan det bristande intresset bero på att de som verkligen behöver vård inte omfattas av tandvårdsreformen. Något som bekräftas av de flesta tandläkare GD pratat med.

– För större delen patienterna blir det ju inte så mycket bättre. De personer man borde göra det billigare för är de med ansträngd ekonomi, exempelvis ensamstående föräldrar som ofta betalar höga priser för familjens tandläkarvård, säger Skoog.

Även Tjänstetandläkarnas ordförande Kenth Nilsson tycker att den nya reformen gynnar fel patientgrupper.

– De tre miljarder som reformen kostar borde man kunna ha fördelat annorlunda. Som det blir nu får de som är i minst behov av tandvård billigare priser. Kortsiktigt vore det bättre att ta bort karensbeloppet på 3 000 kr, säger han.

I och med den nya reformen ska det också bli billigare för patienterna att jämföra och kontrollera olika vårdgivares priser i en prisportal på internet. Portalen kommer att lanseras av Försäkringskassan senare under hösten.

Källa: http://www.gd.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)