Logga in

Torsdag 9 juli

Import av tandteknik från Kina är oroande

19 januari, 2012 av Behnam Malekzadeh

Folktandvården Gävleborg avslutade upphandlingen av tandteknik under 2011, alltså kronor och broar.

Femton tandtekniska laboratorier blev upphandlade och fick möjlighet att leverera till länets klinker. Cirka sju av dessa laboratorier producerar sina tänder utanför Sverige helt eller delvis, halvfabrikat eller helt tillverkat utanför landet. Vanligast är att man producerar i Kina där det finns stora laboratorier som har priser som ingen kan möta med produktion i Sverige.

Då undrar vän av ordning vad är det för fel med detta, en stor del av produkter som säljs i vårt konsumtionssamhälle tillverkas i Kina? Men detta fenomen med importerad tandteknik har en annan dimension. All tandvård är skattefinansierad, inte till 100 procent men till en väsentlig del. Det lägre pris som folktandvården betalar tillfaller verksamheten, inte patienten. Om man köper en produkt producerad i Kina är den billigare än om samma var producerad i Sverige. Men inte inom tandvård. Här tar kliniken den ekonomiska fördelen av det lägre priset! Och vad som är helt oacceptabelt är att patienten inte får någon information om vad tänderna har för ursprung. Det framgår inte av någon dokumentation som erhålls.

En annan viktig aspekt när det gäller import är miljön. Alla tänder transporteras fram och tillbaka till Kina med flygfrakt vilket ger en belastning på miljön av koldioxid som alla länder försöker att minska på. Ingen hänsyn tas till detta kriterium i upphandlingsunderlagen.

I den internationella dentalpressen finns många fall där tänder producerade i Kina inte har deklarerats på ett korrekt sätt. Man har funnit både bly och nickel som sedan länge är förbjudna inom svensk tandvård.

Jag har över 25 års erfarenhet av svensk och internationell tandvård. Jag känner stor oro inför framtiden då Kina tar över vår inhemska produktion och skattepengar försvinner ut ur landet. Vi får mindre skatteinkomster från de cirka 600 dentallaboratorier som finns i landet . Mer än 20 procent av vår tandteknik importeras i dag enligt Tandteknikerförbundet senaste statistik.

I vårt län har vi ett antal tandtekniska laboratorier men de har ingen chans mot Kina utan några av dem har redan börjat säga upp personal.

Min uppfattning är att vi måste bevara den kompetens som finns inom landet när det gäller tandteknik för att säkra svensk tandteknik och inte få en situation som inom textilindustrin. Våra tänder är en del av vår kropp och vi måste veta vad som sätts in i våra munnar.

Källa:www.helahalsingland.se

 

 

Etiketter:tandteknik

En kommentar

Mark

Anonym 22 januari, 2012 klockan 15:49

Väljer vårdgivaren Kina tillverkade kronor för att patienten ska få en bättre kvalitet på arbetet? Nej, det är för att han ska få en bättre ekonomi! Är detta ok?
Är tandläkare som väljer ett sämre arbete till sin patient för att han själv ska tjäna på valet seriös?

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)