Logga in

Torsdag 28 januari

Nytt tandvårdsstöd ökar din makt

30 juni, 2008 av Behnam Malekzadeh

Staten höjer stödet till tandvården från dagens tre miljarder om året till sex. Men för den genomsnittlige patienten, som lagar en tand då och då, kommer det inte att bli någon stor skillnad. Och för många låginkomsttagare kommer tandläkarräkningen fortfarande att vara ett stort problem.

Det gamla högkostnadsskyddet för personer över 65 år försvinner och ersätts av ett skydd som gäller alla. Men det är först vid kostnader över 15 000 kronor som staten går in och tar över huvuddelen av räkningen (se faktaruta). Dessutom införs ett allmänt tandvårdsbidrag som man hoppas ska få fler människor att gå och undersöka sina tänder regelbundet.

 

Lätt att jämföra

Men den största förändringen är att man skapar ett system som gör det lätt för patienten att jämföra tandläkarnas priser. I dag är prissättningen fri inom tandvården, och det kan skilja mycket mellan olika tandläkare. Som patient har man hittills varit en svag konsument, med små möjligheter att jämföra.

Men fån den 1 juli finns det en referensprislista att jämföra med, och till årsskiftet kommer man att kunna jämföra tandläkarnas priser på en prisportal på internet.

– Det är bra, det är till för att ge patienterna mera makt, säger Åsa Drange, stabschef på Folktandvården i Östergötland.

Om det kommer att innebära att patienterna lämnar dyra tandläkare för att söka sig till de med lägre priser återstår att se. På många orter är det ont om tandläkare och svårt att byta. Och har man en bra relation med sin tandläkare så har det ett värde i sig.

 

Fortsatta prisskillnader

Även Berit Mastrovito, ordförande i Östergötlands privattandläkareförening, är positiv till det nya tandvårdsstödet.

– Det här är ett system som kommer att gynna patienterna, säger hon.

Privattandläkarna är egenföretagare med delvis olika ekonomiska förutsättningar. Därför tror Berit Mastrovito att prissättningen kommer att variera mellan olika tandläkare även i framtiden.

– Tandvården är en högteknologisk bransch där alla måste göra stora investeringar då och då. Men alla kommer att snegla på referensprislistan när de sätter sina priser, säger hon.

Källa: http://www.corren.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)