Logga in

Måndag 13 juli

Fler tvingas använda bettskena

17 oktober, 2011 av Behnam Malekzadeh

Fler tvingas använda bettskena

Bettskenor blir ett allt vanligare sovsällskap hos tandgnisslande svenskar. Användandet har mer än fördubblats i vissa åldersgrupper – värst är det för unga, stressutsatta kvinnor, visar siffror som Försäkringskassan tagit fram åt DN.

 

Att gnissla tänder är vanligt, cirka 90 procent av svenskarna gör det då och då – men när det sker så pass ofta och intensivt att ens partner vaknar av oljudet eller om ens tandläkare reagerar på nedslitna tänder, är det ett tecken på att det är dags att förändra något i livet, varnar stressforskare.

Siffror på utskrivna bettskenor som Försäkringskassan tagit fram åt DN talar sitt tydliga språk. Bettskensanvändandet har under de senaste tre åren ökat i alla åldrar. Bland kvinnor mellan 20 och 24 har det mer än fördubblats.

Anna Gawska är tandläkare i Stockholm och har arbetat sedan 1997. Hon har reagerat på att så många kommer till henne med tänder som vittnar om ett aktivt gnisslande.

– Ökningen har kommit successivt, med åren, säger hon.

Varje vecka stöter hon på folk som uppvisar tecken på tandgnissling och tandpress i form av slitmärken på tänderna.

– En del har även symtom från ömmande käkar och käkmuskler och i extrema fall ser vi tänder där tandsubstansen gått förlorad så att det i stort sett bara är halva tandkronan kvar.

Anna Gawskas teori om varför ökningen skett är att det måste hänga ihop med vår stressiga livsstil och tillvaro.

Kurt Holmgren är bettfysiolog på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och är inne på samma linje.

– När man är stressad sover man sämre och har fler perioder av lätt sömn, och då gnisslar man mer tänder, säger han.

Till Kurt Holmgren kommer de personer som gnisslat sig till käkledsproblem och nacksmärtor.

– Bettet och nacken är antagonister och synergister. En bettskena skonar tänderna, men den löser inte ursprungsproblemet. Du måste se över hela din livssituation.

Lennart Levi är professor och stressforskare vid Karolinska institutet i Stockholm. Att unga kvinnor tillhör de mest stressade i befolkningen är odiskutabelt enligt honom.

– Unga kvinnor är helt klart mer utsatta nu än de varit på lång tid. De har mer psykiska och psykosomatiska besvär, det är belagt i upprepade och stora vetenskapliga undersökningar, säger han.

Att stress och tandgnissel hör ihop är heller ingenting nytt.

– När vi är stressade förbereder vi våra bitverktyg, antingen för att bitas eller för att tugga och svälja.

Att bettskenorna ökar mest bland kvinnor i tidiga 20-årsåldern tror Lennart Levi är kopplat till deras ökade krav på sig själva.

– Läser du folkhälsoundersökningarna så visar de att medan folkhälsan på de hela taget förbättras, så tar unga kvinnor mera stryk. De blir generaldirektörer och företagsledare och hamnar på förstasidan i Amelia, men de betalar ett pris. Genom att bita ihop.

Källa: www.dn.se

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)