Logga in

Torsdag 9 juli

Smärtfri bedövning

4 oktober, 2011 av Behnam Malekzadeh

- Jag har haft fruktansvärd tandvårdsskräck, men det har blivit bättre med tiden. Fast lite rädd är jag fortfarande, säger Annika Nilsson Åkerström.
Hon sitter bekvämt tillbakalutad i Krontandläkarnas undersökningsstol i Kungsbacka. Hon är där för att laga ett hål i AB27 - det vill säga åttonde tanden bakifrån i underkäken, på vanlig svenska. 
- Min mamma tror att min tandvårdsrädsla beror på en något traumatisk upplevelse jag hade i treårsåldern. Jag skulle dra ut en tand, tandläkaren ville inte lägga någon bedövning, det gjorde ont, jag blev rädd. Och så bet jag honom, fortsätter Annika.

Nästan smärtfritt
Men förhoppningsvis blir det inga bett i dag. Annika har fått bedövning och enligt egen utsago kände hon nästan ingenting, "Ungefär som ett knappnålsstick", betydligt mindre än vanligt. Förklaringen är att bedövningen lades med en ny typ av spruta, som faktiskt är mer lik en kulspetspenna, men med en mycket tunn kanyl i ena änden. Kanylen sticks in i tandköttet, precis under den tand som ska bedövas, och eftersom bedövningen verkar ytterst lokalt slipper man en bortdomnad tunga och orörliga läppar. Själva injektionen av bedövningsmedlet är datoriserad och tar betydligt längre tid (cirka fyra minuter) än en vanlig injektion. Men det är värt väntan, eftersom den långsamma injektionstakten förmodligen är den viktigaste förklaringen till att bedövningen är relativt smärtfri.

Ny bedövningsteknik 
- Ju långsammare injektion, desto mindre smärta. Och ingen människa kan injicera lika långsamt som en dator, säger tandläkare Viveca Hansson, som har mycket positiva erfarenheter av den nya bedövningstekniken.
Hon berättar att fler människor än man tror är tandvårdsrädda och att många som inte är tandvårdsrädda ändå har sprutfobi. Då är den datoriserade sprutan till stor hjälp. 
- Den ser betydligt beskedligare ut än en vanlig spruta och gör dessutom mindre ont. Men det är inte smärtfritt. Säger man det så ljuger man och då tappar patienten förtroendet för en, säger Viveca Hansson och får en medhållande nick av Annika Nilsson Åkerström. 
- Märker jag att jag inte kan lita på en tandläkare så reser jag mig upp och går - på en gång. Bemötandet är viktigast av allt, även om det självklart hjälper om utrustningen de använder är bra.

En liten trollstav
Precis som för Annika Nilsson Åkerström, uppstår tandvårdsrädsla oftast i unga år. Viveca Hansson är därför extra noga med att skapa en lugn och trygg situation för de barn som besöker hennes mottagning. Då är den nya, mindre bedövningssprutan också till stor hjälp, berättar hon. 
- Jag brukar säga att jag har en liten trollstav som, efter ett litet stick, ger tanden små, små magiska droppar som gör att den somnar in en liten stund. Det brukar funka, avslutar Viveca Hansson.

Artikel ur bilagan Munhälsa, utgiven ihop med Göteborgs Posten 2011-09-10

 

Källa:www.unident.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)