Logga in

Måndag 13 juli

Gärna tandblekning men först en undersökning av en tandläkare

21 juni, 2011 av Behnam Malekzadeh

Idag får personer som helt saknar kunskaper i tandvårdens elementa få utföra tandblekning. Nu börjar röster höjas för en skärpning av lagtsiftningen. I  England vill The General Dental Council, GDC, att tandblekning endast ska utföras av tandläkare.

I England får myndigheten klagomål från allmänheten på tandblekningar utförda av icke kvalificerade personer som helt saknar dentala kunskaper.

- Varför har vi inte den diskussionen i Sverige? Situationen är den samma, säger Calle Hagman, tandläkare i Borås, och aktiv på bloggen www.callehagman.se

Allmänheten stöder myndigheten

Generaldirektören för GDC, Evlynne Gilvarry sa till radiokanalen ”BBC Radio 5 live Breakfast” att hundratals klagomål på undermålig tandblekning har kommit in till myndigheten under de senaste åren.  En enkät som radiokanalen gjort bland 1 021 lyssnare avslöjar att 8 av 10 ville se en skärpning i kraven på tandblekning. De ville att proceduren endast ska få utföras av ”a registered, trained and qualified dental professional.”

Svensk expertis manar till försiktighet

Övertandläkare Kerstin Wennerholm-Björck vid Institutionen för odontologi på Göteborgs Universitet uttalade sig nyligen tidningen Dagens Nyheter om tandblekning. Wennerholm-Björck avråder från tandblekning utan att först undersökas av tandläkare. Hon tar varnar för de billiga skenor med blekmedel man kan köpa på nätet. Hon säger citat:

”Det viktigaste är att man gör en ordentlig undersökning, så att man inte har dåliga fyllningar, erosionsskador, sprickor och så vidare. Annars är det risk att man kan få isningar i tänderna.”

Respekt för fackkunskap

- Jag håller med om att en skärpning behövs. Det kan vara direkt skadligt att bleka tänderna om man inte först undersökt dem hos tandläkare före och åtgärdat eventuella kariesangrepp och infektioner i tandköttet.  Personer utan professionell utbildning inom tandvård, personer utan de mest basala insikter om tandemaljens kemi och fysik, riskerar att göra mera skada än nytta, säger Calle Hagman.

- Bilskadan fixar man på bilverkstaden, hjärtbesvären hos kardiologen och tänderna hos tandläkaren. Eller som det gamla ordspråket lyder ”När var och en sin syssla sköter, det går oss väl evad oss möter”, avslutar Calle Hagman.

Källa:www.mynewsdesk.com

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)