Logga in

Lördag 16 januari

Ämne som ersätter guld i tandkronor

23 juni, 2008 av Behnam Malekzadeh

Det uppstår när ämnet zirkonium oxideras och får typiska keramiska egenskaper.
Det används överallt i världen men bara i mindre omfattning. Utom hos tandläkarna Anders och Jakob Thörnblad i Lidköping. De har använt zirkonia sedan 2004 i cirka tusen tandkronor med gott resultat.
Det är det som lockat en grupp om tre forskare från tandläkarhögskolan i Göteborg att besöka kliniken eftersom de forskar just kring zirkonia.

 – Det som är fantastiskt för oss är att här är användningen väldokumenterad. Här har det använts i drygt tre år.
Det säger Anders Örtorp som är universitetslektor vid tandläkarhögskolan i Göteborg. Han och kollegan Maria Kihl doktorerar på zirkonia.
Dessutom är professor Gunnar Karlsson engagerad i forskningen. De tre har sedan i maj besökt kliniken i Lidköping fyra gånger för att ta del av hur man här använts sig av det nya ämnet.
   
Zirkonia togs fram i början av milleniet. Traditionellt görs kronor av guld som sedan får ett hölje av fältspat. Men här ersätts guldet med en kärna av det nya ämnet zirkonia.
Fördelarna, enligt Anders Örtorp, är att det blir estetiskt mer tilltalande för patienten. Det är svårt att undvika en mörk kant med det gamla materialet.
– Det är väldigt lovande resultat. Behandlingarna har gått bra och det har läkt snyggt och håller. Det är inte så mycket komplikationer.
   
På sikt tror han att det nya materialet kommer att ta över.
– Men vissa tandläkare är oldfashioned och kör i gamla hjulspår. De tar inte till sig ny teknik.
Men kandidaterna på tandläkarhögskolan har börjat fråga efter det nya materialet och därför kommer det också att bli mer undervisning om ämnet.
Prismässigt är de båda materialen likvärdiga i dag. Men på sikt väntas det bli billigare än guld.
Anders Thörnblad bekräftar att det nya ämnet fungerar bra.
– Vi har hundra procent lyckade behandlingar. De problem som varit har varit på höljet. Men de går att lösa och i de fallen har vi gjort om från grunden. Det är inget lappande, säger han.

Källa: http://www.nlt.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)