Logga in

Fredag 27 november

Billigare och dyrare med ny reform

17 juni, 2008 av Behnam Malekzadeh

Så slår den nya tandvårdsreformen som börjar gälla 1 juli.

Den nya lagen om statligt tandvårdsstöd innebär tre extra miljarder kronor till tandvården, vilket innebär en fördubbling av anslaget.
För den stora massan i befolkningen, runt 80 procent med relativt små tandvårdsutgifter under 3 000 kronor, blir det ingen större skillnad. En subvention på 50 procent träder in först när kostnaderna blir över 3 000 kronor. Och kommer man upp i 15 000 kronor blir subventionen 85 procent, vilket innebär att patienter med mycket omfattade tandvårdsbehandlingar vinner på den nya reformen.
Tandvårdsreformen är uppbyggd att det lönar sig att gå regelbundet till tandläkaren och kolla sina tänder. Ett tandvårdsbidrag på 300 kronor under en tvåårsperiod betalas ut för undersökning och förebyggande tandvård. För personer mellan 20 och 29 år gäller dubbla summan och för de som är äldre än 75 år är bidraget maximalt 600 kronor på två år
– Gör man bara en lagning blir det billigare än vad det är i dag. Handlar det däremot om två-fyra lagningar och rotfyllning blir det dyrare, förklarar tandvårdsdirektör Annika Kahlmeter, på folktandvården i landstinget.
Problemet är att staten har räknat med låga ersättningar för materialkostnader, påpekar Annika Kahlmeter. Tandläkare använder ofta material som kostar mera och då blir det patienten som får betala mellanskillnaden. Det kan handla om guld och porslin/keramik.
– Ersättningen för materialet är för snålt tilltaget, säger Annika Kahlmeter.
De nya taxorna för folktandvården i Kronoberg klubbades under måndagens landstingsfullmäktige och dessa gäller från 1 juli.

Källa: http://www.smp.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)