Logga in

Fredag 22 januari

Dyrare tandvård i Skåne

16 juni, 2008 av Behnam Malekzadeh

KRISTIANSTAD. Att få en tand utdragen kommer att kosta minst 750 kronor, en rotfyllning minst 2 250 kronor.

Prishöjningen genomförs samtidigt som regeringens tandvårdsreform träder i kraft. Eftersom Folktandvården är prisledande kommer höjningen även att slå igenom hos de privata tandläkarna.

Region Skåne höjer emellertid mer än de priser som Försäkringskassan anger i sin referensprislista.
– För att lägga grunden till en stark ekonomi för Folktandvården i Skåne, sa Bo Thunell (mp), ordförande i tandvårdsnämnden. Folktandvården gjorde ett katastrofalt resultat i fjor, och det vill vi inte se igen.

Folktandvården höjde även i fjor taxorna med 13 procent, och socialdemokraterna, vänstern och sverigedemokraterna protesterade mot den samlade höjningen med 26 procent på två år.
– Om en behandling kostar mer än referensprislistan får patienten själv stå för merkostnaden, påpekade socialdemokraternas Uno Aldegren. Det urholkar regeringens tandvårdsreform.

Skåne har fram till nu haft den lägsta eller näst lägsta prisnivån i landet på tandvård, påpekade Inga Dahlberg (m) ledamot i tandvårdsnämnden. Nu kommer vi upp i nivå med vad som gäller för landet som helhet, sa hon.
– Vi vill ge en signal till tandläkare och blivande tandläkare i Skåne att tandvård är en sektor som det lönar sig att jobba inom, sa Percy Nessling (fp).

Ann-Christine Sandell (m) sa att Region Skåne i praktiken dumpat priserna för tandvård i Skåne under flera år. Om vänsterpolitikerna accepterat att följa med i den allmänna prisutvecklingen hade man undvikit att få denna ketchupeffekt.

Bo Thunell (m) menade att de 3 miljarder extra som regeringens tandvårdsreform kostar, ändå kommer att ge billigare tandvård för de allra flesta. Per-Olof Olofsson (s) hänvisade till Riksdagens utredningstjänst att åtta av tio kommer att missgynnas. Mest drabbas vanliga undersökningar samt pensionärer.
– Den förra tandvårdsreformen gynnade bara pensionärer. Det var absolut nödvändigt med en ny reform. Vissa förlorar, vissa vinner, nu blir det oerhört mer rättvist, sa Inga Dahlberg (m).

 

Källa: www.sydsvenskan.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)