Logga in

Onsdag 20 januari

Tandvårdsreformen ingen besparing

14 juni, 2008 av Behnam Malekzadeh

Från politiskt håll beskrivs de nya taxorna som helt avgörande för svenska folkets framtida tandhälsa. Men inom tandvården är entusiasmen mera dämpad.
- För 80 procent av patienterna blir det nästan ingen skillnad alls, säger Bent Petersen, tandvårdschef i Västra Götalandsregionen.

Han befarar att många människor kan ha skjutit upp besök hos tandläkaren helt i onödan. Flera mottagningar inom Folktandvården har rapporterat om minskat tryck under våren, sannolikt för att patienterna istället tänkt boka tid efter halvårsskiftet.
Men långt ifrån alla behandlingar och ingrepp kommer att ersättas av den nya tandvårdsförsäkringen. En rad begränsningar har införts för att de närmare sex miljarder kronor som satsas ska räcka till.
Därför omfattas till exempel bara den tandvård som gör att patienten slipper smärta och sjukdomar samt har "förmåga att äta, tugga och tala utan större hinder". Vidare ingår tandvård som åstadkommer "ett utseendemässigt godtagbart resultat", men inte behandlingar som ges av kosmetiska skäl.

I klartext betyder de nya reglerna att patienterna även i fortsättningen får betala hela kostnaden för många rotfyllningar och implantat.
För personer som är 65 år eller äldre kan tandvården rentav bli dyrare. Det nya högkostnadsskyddet, som är detsamma för hela den vuxna befolkningen, ersätter dagens mera förmånliga system.
- Det hade varit bättre om reformen inriktats på förebyggande tandvård, säger Bent Petersen, som efterlyser en reform som gör det gratis att få tänderna undersökta.

Nu ska istället ett tandvårdsbidrag på 300 respektive 600 kronor betalas ut vartannat år. Det högre beloppet går till personer som är 75 år och äldre samt till unga vuxna, mellan 20 och 29 år.
- Tyvärr tror jag inte bidraget kommer att skapa någon rusning till tandläkaren, säger Bent Petersen.

Samma bedömning gör Christina Ternebrink, ordförande i Göteborgs privattandläkarförening. Men hon betonar samtidigt att reformen i första hand är tänkt som ett skydd mot höga kostnader.
- Jag tycker att reglerna är rimliga. Och begränsningarna lär behövas om pengarna ska räcka, säger Christina Ternebrink.

 

Källa: www.gp.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)