Logga in

Torsdag 28 januari

Snart blir det rusning till tandläkaren

11 juni, 2008 av Behnam Malekzadeh

Den första juli införs den nya tandvårdsreformen. Regeringens årliga tre miljarder till tandvård fördubblas, vilket bland annat innebär att alla vuxna får bidrag till regelbundna tandvårdsbesök och att ett högkostnadsskydd införs. Detta har gjort att många nu sitter och inväntar det magiska datumet, trots att de har ont i tänderna – och det är inte bara privatpersoner som vill vänta. I Karlstad fick exempelvis en 45-årig kvinna som lider av tandlossning och redan tappat sju tänder, i våras beskedet att hon får vänta med behandling. Det skulle nämligen göra hennes ingrepp billigare för kommunen, som skulle betala.

Enligt Dan Nilsson, presstalesman på Privattandläkarna, är Karlstad kommun inte ensam om sitt tänkande.

– Man skjuter upp sin tandvård som skydd mot egna kostnader, även de som har problem man egentligen inte kan vänta med, säger han.

Därför har det sedan en tid tillbaka varit ganska lugnt på tandläkarmottagningar runtom i Sverige – något som nu är påväg att ändras.

– Vi vet inte hur det blir ännu, men på mindre orter kan det säkert bli rusning och svårt att få tid, säger Dan Nilsson.

Han tror också att det kan bli svårare att få en tid i storstäderna, även om täckningen är förhållandevis bättre där. Men framförallt vill han varna för att vänta med akuta besvär.

– Det går inte att bara jämföra priset rakt av, den tandvård som ersätts i dag kanske inte ersätts sedan.

Tandläkaren Anders Wikander i Sundsvall håller med.

– Jag tycker att i vår mottagning har vi märkt en viss benägenhet att skjuta upp tider till efter sommaren. Det kan nog leda till att det blir mer knökat i höst.

Han tycker att om man vill vara säker på att få saker åtgärdade ska man se om dem redan nu, så att man inte står där efter sommaren med stora besvär och inte får någon tid.

– Jag skulle inte vilja råda någon som har besvär att vänta, säger Anders Wikander.

Källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)