Logga in

Lördag 16 januari

1970 var amalgamanvändandet som högst

23 maj, 2008 av Behnam Malekzadeh

För att amalgam ska fästa i en tand måste den gröpas ur ordentligt. Amalgam vidgar och drar ihop sig, med värme och kyla, och efter ett par år kan detta orsaka sprickor i tänderna. Då ramlar hela eller delar av tanden ut.

- En amalgamfyllning håller länge, i snitt i 30-40 år, säger Björn Söderfeldt, professor i samhällsodontologi, det är klart att det nu blir en belastning för ekonomin att många nu måste göra om sina lagningar.

Amalgam började användas på riktigt i tandvården på 40-talet i Sverige. I mitten på 60-talet pikar användningen för att inte vända ner igen förrän i mitten på 70-talet. Bara i Stockholm användes två ton kvicksilver i tandvården per år under de åren. Den allmänna tandvårdsförsäkringen infördes i Sverige 1974, innan dess hade bara barn fått gratis tandvård, nu blev det billigare för alla. Det medförde en kraftig ökning under ett par år av mer komplicerade ingrepp på landets tandläkarkliniker, sådant som tidigare varit för dyrt. Minsta lilla hål lagades med amalgam, något som i efterhand visats sig onödigt då många småhål kan hållas oförändrade utan lagning, enligt forskning på Karolinska Institutet.

- Vård föder vård, det är ju så, säger Björn Söderfeldt, de som fick många omfattande ingrepp tidigare är mer vårdbehövande idag.

Enligt regeringens utredare har de tagit hänsyn till det här i reformen som införs den 1 juli i år. Tandvården beräknas kosta dubbelt så mycket för staten, 6 miljarder mot tidigare 3 miljarder.

- Vi kan se att den reparativa vården kommer att öka under de närmaste tio åren, säger Sofia Wallström, departementsråd på Socialdepartementet. Vi har en generation nu som kommer med väldigt många kronor och broar.

Ett amalgamförbud är på gång i regeringens miljödepartement i vår. Amalgam är kvicksilver, det är giftigt för användaren, för tandläkaren och för miljön. Som fyllning i tänderna är det mer hållbart än något annat, men baksidan är att det kräver mer borrning än de andra materialen. Därför orsakar det sprickor.

Källa: http://www.e24.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)