Logga in

Lördag 16 januari

Tandvården kan förebygga mer än karies

22 maj, 2008 av Behnam Malekzadeh

– Utvecklingen är solklar. Kariessjukdomen håller på att utrotas hos större delen av befolkningen tack vare fluortandkräm och förebyggande tandvård, säger han.

Allt mindre tid går åt till att laga kariesskador i Sverige. Men förändringarna inom tandvården och grundutbildningen motsvarar inte utvecklingen, tycker Jan Ekstrand.

Tandvården har stor erfarenhet av att arbeta förebyggande, och man träffar de flesta vuxna regelbundet oavsett om de uppfattar sig själva som friska eller sjuka. Det är ett gyllene läge att satsa på hälsoundersökningar och ett närmare samarbete med sjukvården.

Eftersom det finns samband mellan allmänhälsan och munhälsan, exempelvis mellan diabetes och parodontit, är det ganska naturligt att tandvården engagerar sig, anser han.

– Vi måste vidga perspektivet och bli mer engagerade i att förebygga fetma, högt blodtryck och diabetes. Jag ser stora hälsovinster för samhället i att diagnostisera det metaboliska syndromet i tid, och tandvården är utmärkt till det, säger Jan Ekstrand. Även rökavvänjning passar in i tandvårdens folkhälsoarbete.

Källa: http://www.tandlakartidningen.se

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)