Logga in

Torsdag 28 januari

Här kollas tänder, blodtryck och blodsocker

10 januari, 2009 av Behnam Malekzadeh

På Tandhälsan i Osby, ansluten till Praktikertjänst Tandvård, görs kontrollerna av sköterska eller hygienist.
Tandläkare Gunnar Arvidsson är positiv till initiativet.
Han ser flera fördelar med att erbjuda kunderna, oavsett ålder, denna tjänst vars syfte är att fånga upp dem som ligger i riskzonen för hjärt-och kärlsjukdomar eller diabetes.
–Många går omkring med detta utan att veta om det, säger tandläkare Arvidsson.

Eftersom många går till sin tandläkare oftare än de besöker en läkare, är det ett bra sätt att fånga upp dem som kan drabbas av dessa båda sjukdomar.
Tanken från tandläkarnas sida är inte att konkurrera med sjukvården.
Meningen är att den som tar möjligheten att kontrollera sitt blodtryck och blodsockerhalt ska kunna få besked om det är lämpligt att besöka en läkare för att få hjälp.
–Det är också bra för vår egen del att veta patientens hälsotillstånd, tillägger Gunnar och förklarar att provtagningen görs av tandsköterskan eller tandhygienisten, inte av honom själv.

Han berättar om flera av sina patienter som redan utnyttjat möjligheten att få blodtryck och blodsockerhalten kontrollerad.
Gunnar förklarar att han inte ställer någon diagnos, utan ger sina tandvårdspatienter rekommendationer om värdena skulle visa sig onormala.

När Norra Skåne hälsar på sitter Ulrika Hamrén i tandläkarstolen. Hon är där för en behandling, men passar också på att få sitt blodsocker kontrollerat.
-Bra att kunna göra flera saker samtidigt, säger hon.
Vid Världsdiabetsdagen i november förra året togs initiativet till hälsokontroller hos tandläkare.

Då erbjöd de Praktikertandläkare som är med i den så kallade Hälsosatsningen att kolla både blodsocker och blodtryck i samband med tandläkarundersökningen.
Syftet med Hälsosatsningen är just att tidigt upptäcka förhöjda blodtryck eller blodsocker.
–Upptäcks ett förhöjt blodsocker på ett tidigt stadium kan man med livsstilsåtgärder ofta förhindra eller mildra diabetessjukdomen, säger docent Stig Attvall som är överläkare vid Diabetescentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det ingår i tandvårdens tänkande att förebygga, och man är också erkänt bra kommunikatörer/informatörer.
Tandläkarmottagningen är dessutom en vårdmiljö och medarbetarna har medicinsk basutbildning.
–Genom att upptäcka och förebygga besparar vi patienten mycket lidande, och säkert också pengar, samtidigt som samhället sparar pengar på tidiga upptäckter av systemsjukdomar.
–Det finns kopplingar mellan allmänhälsa och munhälsa, till exempel tandlossningssjukdom, och diabetes, säger Per Rehnberg, chef för Praktikertjänst Tandvård.

Källa: http://www.nsk.se/


Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)