Logga in

Lördag 16 januari

Tandläkarna bedömde olika

8 januari, 2009 av Behnam Malekzadeh

 - Vi tyckte inte det skulle skada att gå dit, säger Anna.

För Johan var det första tandläkarbesöket på fem år. Anna brukar däremot gå till tandläkaren en gång om året, men eftersom hon är relativt nyinflyttad till Norrköping har hon inte fastnat för någon tandläkare ännu.

 - Lokalerna var hyfsat fräscha, men inte riktigt färdigställda. Det vi reagerade på var att tandläkaren inte pratade svenska. Vi pratade engelska med dem och jag tror att de talade polska sinsemellan.

Undersökningen gick snabbt. Tänderna röntgades och tandläkaren tittade lite i munnen.

- Men han rörde knappt tänderna och kände inte efter med en sådan där sticka som tandläkare brukar göra. De tog inte heller bort någon tandsten, säger Anna.

För Johans del var beskedet nedslående. Tandläkaren sade att han hade fem hål, och Anna två.

- Vi fick fylla i en hälsodeklaration och då skrev Johan att han inte varit hos tandläkaren på fem år. Vi tror att de utnyttjade det.

De tyckte omständigheterna var så konstiga och ville kontrollera om resultaten stämde. Därför beställde de tid för tandundersökning på Thea Tandhälsa, där Anna varit tidigare.

Resultatet där blev helt annorlunda. Här konstaterade tandläkaren efter röntgen och sedvanlig kontroller med sticka, att Johan hade ett hål. På Annas röntgenplåtar syntes ingenting, men med stickan upptäckte tandläkaren ett litet hål. På ett annat ställe än där Prima Dentals tandläkare pekat ut hål.

- Till viss del kan jag förstå att det kan vara en bedömningsfråga huruvida någon har ett litet hål eller inte. Men det borde inte vara så stor skillnad som i Johans fall.

När NT fick höra vad de varit med om beslutade vi att två reportrar, inom en kort period, skulle gå till Prima Dental och två andra tandläkare var för att jämföra deras bedömningar.

Slutsatsen är att alla tandläkarna gjorde olika bedömningar, men att Prima Dental skilde ut sig. Deras rekommendationer var mer långtgående än de andra tandläkarnas.

I det ena fallet ansåg tandläkaren på Prima Dental att reportern skulle laga en visdomstand på grund av karies, medan de andra tandläkarna inte ansåg att det behövdes. Dessutom råddes reportern att utpröva en bettskena i mjukplast, något som hon aldrig tidigare fått höra.

Den andra reportern skulle också fylla en tand, enligt Prima Dentals tandläkare. De andra tandläkarna hittade inga hål alls.

Reportern rekommenderades även att fylla isande tandytor med frätskador på sju tänder. De andra tandläkarna konstaterade att hon hade blottlagda tandhalsar, men föreslog ingen annan behandling än mindre intensiv tandborstning.

Källa: http://www.nt.se/norrkoping/artikel.aspx?articleid=4682823

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)