Logga in

Fredag 22 januari

Pucken tog Andreas Pihls framtänder

30 december, 2008 av Behnam Malekzadeh

Jag har stämt träff med Andreas klockan nio på morgonen. Han är punktlig och ser riktigt pigg ut. Han berättar att LHC mötte Timrå kvällen innan, han har åkt buss från Sundsvall och inte kommit i säng förrän klockan fem på morgonen. Livet som hockeystjärna känns genast lite mindre glamoröst. Långa resor, en himla massa träningspass och sedan tre matcher i veckan är helt klart inget för mig! Fast nu var det inte så mycket hockey vi skulle diskutera. I stället ska vi prata tandskador, tandskydd, implantat, bentransplantation, visir, galler och knäpproteser. (Läs nu för all del inte »knä-protes«!)

Andreas har bara haft en tandskada men den blev ett riktigt multitrauma. Under den första seriematchen mot Frölunda 2005 hade han inte helkoll på var pucken befann sig. Han tittade sig omkring och plötsligt sköt Joel Lundqvist pucken rakt på Andreas tänder. En tand gick rakt av och två tänder blev så skadade att det inte var lönt att försöka rädda dem. I dag har han två fixturer och en knäpprotes som ersättning för 11, 21 och 22. Hans knäpprotes kommer att ersättas av en fast brokonstruktion då han lägger av som hockey spelare.

Andreas Pihl fyller 36 år nu till vintern. Han hoppas att kunna spela på proffsnivå ännu ett par år innan han måste lägga ner sin hockeykarriär. Både han och hans fru läser till fastighetstekniker och har köpt ett par fastigheter i Östergötland som de planerar att driva och sköta om själva när Andreas lägger av med hockeyn. Han har bestämt sig för att den dagen han lägger av med sporten så är det definitivt slut. Fast just nu satsar han för fullt på ishockeyn och han försäkrar mig att han verkligen lever det liv han drömde om redan som barn. »Detta är det bästa jobb man kan ha!« avslutar Andreas Pihl innan han åker i väg till ännu ett fyspass och träningspass på isen i Cloetta Center tillsammans med resten av killarna i LHC.

Källa: http://www.tandlakartidningen.se/ 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)