Logga in

Lördag 16 januari

Uppskjutet tandläkarbesök kan löna sig

11 maj, 2008 av Behnam Malekzadeh

 Högkostnadsskyddet innebär att staten står för halva kostnaden över 3.000 kr och 85 proc av kostnaden över 15.000 kr. Vilka behandlingar som berättigar till stöd regleras i en förordning.

Huvudregeln är att patienten ska slippa smärta, kunna äta, tugga och prata utan större hinder och att det inte stör utseendet.

För att få ersättning krävs att patienten får en diagnos eller att tandläkaren anger det tillstånd patienten lider av. Det ska minska risken för "bra att ha-behandlingar" som inte är medicinskt motiverade.

Framtänder främst
Alla åtgärder för att förebygga eller behandla sjukdomar i munnen ger rätt till ersättning. Ersättning för behandling eller utdragning av tänder omfattar hela munnen, men tänder långt bak i munnen har inte samma prioritet som tänder längre fram.

Vilken behandling patienten bör få lägger sig staten inte i. Det innebär att det går att välja något annat men betala mellanskillnaden själv. Det gäller till exempel den som vill ha en krona i guld i stället för porslin.

Den som vill byta ut sina gamla amalgamfyllningar trots att det inte är något fel på dem får själv stå för kostnaden. Är fyllningarna däremot trasiga eller behöver bytas ut eftersom tanden är angripen av karies ingår det i tandvårdsstödet.

 

Källa: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1140420&lid=senasteNytt_675672&lpos=rubrik_1140420

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)