Logga in

Fredag 27 november

Så fixar du vita tänder

8 december, 2008 av Behnam Malekzadeh

Man kan även använda – en av tandläkare utprovad – tandskena för hemmabruk i kombination med blekningsgel.
Var försiktig med erbjudanden om så kallade ”gör-det-själv-paket”. En blekning bör kontrolleras av tandvårdsutbildad person.

Varför blir tänderna missfärgade?

Naturligt åldrande, kaffe, te, vin, snus, soja, cigaretter och starka kryddor gör att tänderna med tiden missfärgas. Antibiotika och fluor kan också orsaka missfärgningar under den tid då tänderna växer.

Är tandblekning farligt?

Nej, det är det inte. Så här skriver socialstyrelsen om tandblekning:
För rätt patient, med rätt diagnos, behandlingsplanering och teknik är blekning av missfärgade tänder den minst invasiva metoden för att uppnå förbättrad estetik. Behandlingen utgör i dag ett väl dokumenterat alternativ till mer omfattande korrigerande terapi.

Vem bör inte bleka tänderna?

  • En tandblekning bleker bara själva tanden, inte eventuella lagningar på tänderna. Har du många lagningar på framtänderna behöver lagningarna bytas ut för att inte tanden ska se fläckig ut efter blekningen.
  • Åldrade grå tänder med djupa missfärgningar är svåra att få ett bra resultat på.
  • Om du har försvagad och tunn emalj kan du inte bleka dina tänder. Här är enda lösningen en så kallad skalfasad i porslin, som klistras ovanpå den gamla tanden som en tunn lösnagel.
  • Du som har isande tandhalsar, blottade rotytor och otäta fyllningar bör undvika att bleka tänderna eftersom risken för biverkningar är större.
  • Gravida och ammande kvinnor bör inte bleka tänderna, då ingen forskning finns på detta..

Bleka hemma

Hemmablekning är billigast och mest beprövat. Många föredrar att själva kunna bättra på blekningen hemma i lugn och ro i stället för att bleka på salong.

Dagblekning

En tandläkare undersöker tänderna och gör en avgjutning av tänderna.
Vid nästa besök får du två plastskenor för över- respektive underkäken samt 4 sprutor med karbamidperoxid. Du använder skenan 1–2 timmar per dag.

Pris: från 995 kronor.

Nattblekning

Den här metoden att bleka tänderna är den vanligast i Sverige.  Nattblekning kräver samma förberedelse som dagblekning – det vill säga att en tandläkare undersöker och gör en avgjutning av tänderna.  De utprovade plastskenorna fylls sedan med gelé som du sover med i 5– 10 nätter.  Antalet nätter du använder skenorna beror på tandkvalitet, ålder och mängden missfärgning.

Pris: från 995 kronor

Bleka hos tandläkaren

Tandblekning hos en tandläkare eller annan tandutbildad personal kan vara smidig då den inte behöver upp-repas flera dagar (eller nätter).

Lampblekning

En blekning med UV-lampa tar 1–2 timmar. Tandkött och slemhinnor täcks innan tänderna penslas med väteperoxid (en starkare syralösning än vid hemmablekning).  Syran får sitta på tänderna i 3x15 minuter medan tänderna belyses med en UV-lampa. Även denna blekningsmetod börjar med en tandrengöring som förbereder tänderna för blekningen.

Pris: från cirka 2 500 kronor med halogenlampa (lägre UV-ljus än laser

Källa: http://www.kvp.se/halsa/skonhet/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)