Logga in

Lördag 16 januari

Lågpriskliniker

8 maj, 2008 av Behnam Malekzadeh

Aftonbladet har granskat de sju bolag som bedriver lågpristandvård i Sverige. Två utmärker sig. Minst sagt.

Den 8 maj 2006 slår lågpristandläkaren Tandklinik Egon Demand upp portarna i Karlshamn. Ägaren Andreas Levin, som då är 24 år gammal, har ingen erfarenhet av tandvård. Tidigare har han ordnat utländsk arbetskraft till en kebabrestaurang i Kalmar. Han har också hyrt ut skogsmaskiner och personal till skogsägare efter stormen Gudrun.

Affärsidén är enkel.

En svensk tandläkare är dyr. Snittlönen är 35 000 kronor. I stället tar han in utländska tandläkare, främst från Polen, betalar dem 15 000 kronor i månaden och kan hålla priserna nere. Svenska tandsköterskor hjälper patienten att tolka.

– Ambitionen är att vara bäst och billigast, säger han till Sundsvalls tidning när han ett drygt halvår senare öppnar sin andra klinik, i Gnarp utanför Sundsvall.

Men den nyrekryterade personalen i Karlshamn och Gnarp delar inte hans uppfattning. En av de polska tandläkarna berättar att hon blev chockad när hon insåg hur det svenska systemet fungerar.

– I Polen kan man inte öppna en klinik utan att ha någon kunskap och utan att Socialstyrelsen kommer och kontrollerar allt: Autoklaver, sterilisering och röntgen. Sedan kan man börja behandla patienter – om man får godkänt, säger hon.

 

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2392678.ab

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)