Logga in

Lördag 16 januari

Ny reform-ingen rusning till tandläkaren

9 november, 2008 av Behnam Malekzadeh

I en rapport till regeringen skriver kassan ned sina prognoser för utgifterna för tandvårdsersättningar från 3,5 miljarder till 2,4 miljarder kronor under andra halvåret i år, en minskning med drygt 30 procent.
– En förklaring är att vi har fått ett produktionsbortfall hos tandläkarna på grund av IT-systemet, säger Fredrik Lindström på Försäkringskassan.

Enligt rapporter som Försäkringskassan har fått från olika tandläkare har det nya datasystemet för tandvårdsstödet inneburit upp till 40 procent mindre tid för patienter.

En annan förklaring som tas upp i rapporten är finanskrisen. Folk har inte råd att gå till tandläkaren, trots tandvårdsstödet.
– Det är ett annat finansiellt läge nu för de flesta, konstaterar Fredrik Lindström.

Försäkringskassan har skrivit ned utgiftsprognosen för tandvårdsstödet även 2009, med en halv miljard kronor. Å andra sidan har summorna räknats upp med cirka en halv miljard både 2010 och 2011.

Efter två månader med det nya tandvårdsstödet skrev Sveriges Folktandvårdsförening till socialminister Göran Hägglund och klagade på trilskande IT-system och bristande förståelse från Försäkringskassan. Behandlingstiden per patient blir längre och patienterna får fel kostnadsförslag och räkningar.

Enligt Folktandvårdsföreningen skadar problemen förtroendet för hela tandvården i Sverige.

Privattandläkarna klagar inte.
– Det här den största förändringen i tandvården på 25 år, påpekar Privattandläkarnas generalsekreterare Eva Andersson. Det tog två år att utreda och ett år att förbereda. Vi tror att det tyvärr tar ett år innan det fungerar fullt ut som det var tänkt.

Källa: http://www.rod.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)