Logga in

Lördag 16 januari

Lider du av guldeksem?

30 oktober, 2008 av Behnam Malekzadeh

Vi har det kring halsen, i öronen och i munnen. Och det kan orsaka eksem, svullnader, blåsor och sår.
Nu slår forskarna larm - en halv miljon svenskar är allergiska mot guld.
- Guldallergi är ett större problem än vad vi tidigare förstått, säger professor Magnus Bruze.

För femton år sen trodde forskarna att guldallergi knappt existerade. Nu vet de bättre. Magnus Bruze, professor vid universitetssjukhuset MAS i Malmö, och andra svenska forskare har visat att guld från exempelvis tänder, smycken och medicinska implantat utsöndras och orsakar allergier.
- Guld är ett stabilt ämne. Men när det kommer i kontakt med exempelvis svett i huden frisätts det. Vi har sett att ju mer guld man har i blodet desto större risk för guldallergi. Och mediciner med guld - som man ger till personer med reumatism, hör faktiskt till de läkemedel som har mest biverkningar, säger Magnus Bruze. Guldallergi är ett stort och utbrett problem. Mellan fem och tio procent av de vuxna svenskarna uppskattas vara drabbade.
Guldallergi är vanligare i Sverige än i exempelvis Medelhavsländerna. Orsaken är framför allt att vi använder tandguld så ofta, mer än varannan svensk 60-åring har guld i munnen, säger Magnus Bruze.

De flesta som är allergiska mot guld vet inte om det. Men omkring 15 procent av dem som söker för allergiska hudbesvär visar sig vara allergiska mot guld i tester.
- Allergi mot guld i smycken är det lindrigaste, för guldsmycken kan man ändå sluta använda, tycker Magnus Bruze.

Källa: http://www.kvp.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)