Logga in

Fredag 22 januari

12 frågor och svar om barns tandvård

21 oktober, 2008 av Behnam Malekzadeh

1. Hur förbereder jag mitt barn inför tandläkarbesöket?
Prata inte så mycket om det. Säg bara att nu ska vi gå till tandläkaren och se hur många tänder du har. Gör man för stor affär av det och säger att barnet ska få presenter efteråt börjar barnet undra: varför ska jag få presenter? Är det nåt hemskt som ska hända?

2. Vad gör jag om barnet vägrar öppna munnen?
Händer det vid undersökningstillfället får barnet komma tillbaka för inskolning. Då sätter man av lite längre tid för att prata. Barnet får berätta vad som känns obehagligt och utifrån svaret kan vi gå vidare.

3. Kan man göra tandborstningen hemma roligare på något sätt?
Försök att göra det till en mysstund tillsammans.

4. Vad gör jag om mitt barn inte vill borsta tänderna?
Barn är olika, går igenom olika faser. Problemen med tandborstning kan bero på att det gör ont i barnets mun. Men många gånger är det barnets egen vilja som testas mot föräldrarnas tålamod. Några lösningar som passar alla barn finns inte. Men ge inte upp. Om det känns väldigt svårt, kontakta oss så försöker vi hjälpa till.

5. Vad ska man välja för tandkräm?
En fluortandkräm. Barntandkräm innehåller lite mindre fluor så den är bra att använda tills barnet kan spotta ut överskottet som blir över vid tandborstning.

6. Ska man skölja munnen efter tandborstningen?
Nej. Det är bra att avsluta tandborstningen med att låta tandkrämsskum sila mellan tänderna. På så sätt utnyttjas fluor i tandkrämen på ett effektivt sätt.

7. När kan ett barn börja borsta tänderna själv?
Man brukar rekommendera vid nio–tio år. Då har barnet utvecklat finmotoriken som behövs för att borsta rent på alla tand-ytor. Att använda eltandborste är en kostnadsfråga. Med rätt tandborstteknik borstar man lika bra med en vanlig tandborste. Tandtråd rekommenderar vi att börja med när de permanenta tänderna kommit vid 12–13 års ålder.

8. Vad gör man om man inte får borsta kring en lös tand? Och hur hanterar man ett barn som tycker det är obehagligt att tappa mjölktänder?
Man får försöka att borsta ytterst försiktigt och ha förståelse för att barnet tycker det är obehagligt. Att det är obehagligt att tappa mjölktänder kan vara lite svårt att hantera. Förklara att människan har två uppsättningar tänder och att det är en fas i livet att man byter ut dom.

9. Behöver barn skölja tänderna med fluorlösning?
Fluor är ett komplement. Men om man borstar tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och har en normal kosthållning, och inga sjukdomar där man behöver ta medicin som är sötad eller som gör att barnet blir torr i munnen, då behövs ingen extra fluor.

10. Är det en katastrof om barnen somnar från tandborstningen nån kväll?
Man ska alltid sträva efter att munnen ska vara ren när man ska sova. Skulle det hända nån gång att man missar är det ingen katastrof.

11. Var får ni tandläkare alla klistermärken från?
De köper vi in från ett företag som är upphandlat av Region Skåne.

12. Kan du bjuda på någon rolig historia härifrån?
Jo, vi hade en liten kille som varit inne hos en tandläkare. Tandläkaren hade på sig såna där speciella tandläkarglasögon med lupp. Ute i receptionen skulle killen beställa en ny tid. När sköterskan frågade vilken tandläkare han varit hos svarade killen: ”hos han den blinde”!

Källa: http://www.hd.se/


Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)