Logga in

Fredag 27 november

Nya tandvårdsreglerna svåra att förstå

19 oktober, 2008 av Behnam Malekzadeh

Privattandläkaren Reiner Hickisch från Lindesberg var föredragshållare när konsumentrådgivarna i Karlskoga i måndags genomförde den fjärde och sista temakvällen för året.
   Under föreläsningen fick åhörarna en grundlig genomgång av den nya tandvårdsförsäkringen och det nyinförda allmänna tandvårdsstödet.
– Det är inte helt enkelt, konstaterar Reiner Hickisch.
– Patienterna har varit förvirrade och många tandläkare har varit osäkra och frustrerade.

Dålig kommunikation

Frustrationen beror delvis på de krångligare reglerna, men främst på den dåliga kommunikationen med Försäkringskassan.
– Kommunikationen med Försäkringskassan har hittills fungerat dåligt. Men vi tandläkare måste kontakta kassan varje gång vi ska ta betalt.
– Vi måste ha information om patientens status i systemet, om patienten redan har utnyttjat sitt allmänna tandvårdsstöd eller inte, om patienten har kommit upp i belopp som berättigar rabatt etcetera.

Snåriga regler

De nya reglerna är snåriga och tog Reiner Hickisch över en timme att gå igenom under föreläsningen. Men förenklat kan man säga att alla svenskar har fått ett förbättrat högkostnadsskydd, och att alla numera får viss rabatt/stöd (150-300 kronor beroende på ålder) redan vid en undersökning och inte först vid behandling, som tidigare var fallet.
   Det råder också många missuppfattningar kring de nya reglerna.
– Den vanligaste är nog att man numera får 50 procent rabatt vid en behandling som kostar över 3000 kronor. Det är helt fel och beror på felaktig information från media och somliga politiker.
   I själva verket är 3000 kronor ett karensbelopp. Först när patienten passerat 3000 kronor blir det 50 procents rabatt – och då bara på den del av summan som överstiger 3000 kronor.

Referenspriser

En annan missuppfattning rör tandläkarnas pris kontra de så kallade referenspriserna.
– Försäkringskassan har satt upp så kallade referenspriser på alla typer av behandlingar och det är summan av referenspriserna som måste överstiga 3000 kronor innan högkostnadsskyddet träder in.
   Eftersom det råder fri prissättning på tandvård, så kan tandläkarens pris vara högre än referenspriset. Att en behandling kostar exempelvis 3500 kronor hos din tandläkare behöver alltså inte betyda att du har kommit upp i högkostnadsskydd.

Garantier

Under föreläsningen fick åhörarna också information om vilka garantier som tandläkarna lämnar och vart man kan vända sig om man är missnöjd med en behandling.
– Tandläkare, läkare och advokater är de enda yrkesgrupper som är undantagna konumenttjänstlagen. Men konsumentverket har slutit en branschöverenskommelse, så det finns vägar att gå om man är missnöjd och inte kan enas med sin tandläkare, berättar Kerstin Sjögren, konsumentvägledare i Karlskoga.

Källa: http://www.karlskoga-kuriren.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)