Logga in

Lördag 16 januari

Nylansering för nikotinfritt snus

8 oktober, 2008 av Behnam Malekzadeh

Swedish Matchs nikotinfria snus Onico – som ska uttolkas 0-nico, alltså noll nikotin – lanserades som det tobaksfria alternativet för drygt två år sedan. Försäljningen gick till en början bra, och allt verkade lovande.
Men snart hopade sig problemen. Inte nog med att man drabbades av produktionsstörningar: det visade sig att Onico kunde orsaka karies, och ganska läskig sådan dessutom.

TANDLÄKARE REAGERADE
Problemet uppmärksammades i tandläkarkretsar efter att en man i Aneby i Småland fått tandhalsarna mer eller mindre sönderfrätta av att ha använt Onico väldigt mycket. De tandläkare som behandlade mannen skrev en uppmärksammad artikel om saken i Tandläkartidningen, där man efterlyste liknande erfarenheter från kollegerna.
"Vi har fått reaktioner från lite olika håll i landet. Det förekommer lite av och till", säger en av artikelns författare, övertandläkare Bengt Olof Hansson på Odontologiska institutionen i Jönköping, och berättar att det förekommer att kolleger kommer fram och berättar om liknande fall när han berättar om saken.

ANGREP TANDHALSARNA
Boven i dramat visade sig vara den majsstärkelse som användes som bas i Onico. Den sänkte pH-värdet i munnen snabbt, vilket gör att sockret i majsstärkelsen lättare omvandlas till syra, som angriper tandhalsarna. Den gav inte hål i tänderna i övrigt; tandemaljen klarade sig mot angreppen. Men användare som hade blottade tandhalsar av ena eller andra anledningen löpte risk att få karies i dessa.
"Tandroten är mer känslig. Det ligger vid det pH-värde som inträffar precis så att det drabbar roten men inte emaljen", förklarar Bengt Olof Hansson.
Därför inledde Swedish Match ett samarbete med institutionen för odontologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, för att försöka ersätta majsstärkelsen med något annat. Nu har man hittat en kombination av kakao och havrefiber som inte ska vara lika aggressivt mot tandhalsarna, och i början av november lanseras den nya Onicovarianten. Samtidigt passar man på att göra den mer likt vanligt snus, för att attrahera den främsta målgruppen – snusare som vill sluta med tobaksvaror.
"Med snusare vet man att det inte handlar om ett rent kemiskt beroende, utan själva företeelsen att ha något under läppen", förklarar Freddi Lewin.

"PROBLEMET LÖST"
Den nya sammansättningen har helt enkelt testats på ett antal olika människor, som fått ha den i munnen ett tag och på vilka man sedan mätt pH-värdet efter olika lång tid, från några minuter upp till en halvtimme. Och även om man aldrig kan utesluta någonting, räknar nu Swedish Match med att den nya Onicovarianten inte kommer att orsaka karies.
"Vi är väldigt nöjda med att ha löst problemet. Det var ju oerhört pinsamt, oerhört genant att ha en produkt som orsakade karies, men den här ska inte ge någon karies", säger Freddi Lewin

Källa: http://www.foodwire.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)